"להקפיא תצורה של מערכות"

האלוף עוזי מוסקוביץ', ראש אגף התקשוב סקר בפני באי כנס האש הבינ"ל השני את זירות הלחימה כיום. "התנגשות בין הרצון לשכלל כל הזמן לבין הקושי להטמיע מערכות", אמר מוסקוביץ'
האלוף עוזי מוסקוביץ' (צילום: coming up)

ראש אגף התקשוב, האלוף עוזי מוסקוביץ', אומר כי בשנים האחרונות ישנו סוג של "התנגשות בין הרצון לשכלל כל הזמן לבין הקושי להטמיע מערכות". בהרצאה שנשא במסגרת כנס האש, המתקיים בבית התותחן בזכרון יעקב, הסביר מוסקוביץ' כי מרבית האנשים המתפעלים את המערכות כיום הם אנשי מילואים ועל כן יש למצוא איזון בין השכלולים של המערכות להטעמתן בשטח. "אנחנו מעוניינים בקפאה של תצורת המערכות בשנים הקרובות", אמר מוסקוביץ'.

בהרצאה התייחס האלוף גם למצב הנוכחי בשטח הלחימה. "אנחנו בעידן בו ההתמודדות הא-סימטרית הופכת ליותר דומיננטית. בשנים הקרובות אנחנו שמים דגש על האמל"ח המסייע. עלינו להגיע למצב של יכולות זיהוי נ.צ. מדויק ומיפוי אחיד. לשים דגש על הפעלת כלים בלתי מאויישים המסייעים באיסוף מודיעין לכוחות האש ולהגדיל את נתח הנשק המונחה המדויק ובמקביל לפעול לצמצום הפעלת האש הסטטיסטית".

מוסקוביץ' סקר בפני הנוכחים בהרצאה, שנושאה היה "שו"ב כמאפשר שילוביות בשטח מורכב", את השימוש במערכות שו"ב כיום בזירת הלחימה. "במציאות שלנו אנו מדברים על שני סוגים של מערכות שליטה ובקרה: שו"ב שתומך במפקדות נייחות ומערכות שו"ב טקטיות של הדרג בשטח. כל המערכות צריכות לתמוך בנושאי מודיעין, לוגיסטיקה, פיקוד ושליטה, מודעות ומצב שליטה, תמרון והפעלת אש. היום אנחנו רוצים את המידע כמה שיותר מפורט – את כל מה שניתן לדעת על מצב כוחותינו וכל מה שניתן ללמוד על מצב האויב.

"המטרה היא שבמערכות טקטיות ניתן יהיה להעביר נ.צ. מדויק מכוונת הרובה ולהטיל את האש באופן מדויק על המטרה בצורה מהירה", הוסיף מוסקוביץ'. הוא גם רמז כי יש להקטין את השימוש בתחמושת סטטיסטית. "התחמושת הסטטיסטית חייבת להיות הרבה פחות סטטיסטית מאשר הייתה בעבר, או שעלינו לחשוב על להגביל את השימוש בה. צריך לחשוב על כך גם כי נשק מדוייק הוא מאוד יקר".

עם זאת הוא הזהיר כי יש למצוא את האיזון בין שימוש במערכות אלו בשטח לבין הפעילות. "לא רוצים להגיע למצב שבו המ"פ מדבר עם החיילים דרך צג המחשב", דברי מוסקוביץ'.

אחריו עלה לדבר מפקד בית הספר לתותחנות בצבא ארה"ב, תא"ל בריאן ג'י. מקירנן. "הכנס הזה הוא הזדמנות לחלוק בעיות המשותפות לישראל ולארה"ב", אמר מקירנן. "העימותים שעברנו ב-10 השנים האחרונות בעיראק ובאפגניסטן לא הכינו אותנו לעימותים עתידיים שייתכן ויתרחשו ויהיו אחרים מבחינת הפעלת האש".

מקירנן הוסיף ואמר כי "יש ליצור תלות הדדית בין ארה"ב וישראל, לסגור פערים בין שתי המדינות מבחינת הידע. הטרוריסטים נחושים להביא את המלחמה לתוך אזורים מיושבים בשביל ליצור א-סימטריה. עלינו לשכלל את הסינכרון בין הכוחות המסייעים. לעבוד על תיאום בין כולם – הארטילריה וחיל האוויר וכוחות נוספים הלוקחים חלק בלחימה".

כנס האש הבינ"ל השני, ביוזמת עמותת התותחנים, חיל התותחנים וזרוע היבשה, ובשיתוף חיל האוויר, אגף התקשוב ואגף המודיעין, מאורגן על ידי ישראל דיפנס. בין המרצים הנוספים במהלך שני ימי הכנס: מפקד זרוע היבשה, אלוף סמי תורג'מן, ראש אגף התקשוב, אלוף עוזי מוסקוביץ, מפקד פיקוד העורף, אלוף איל אייזנברג, ראש מפא"ת, אופיר שהם, ראש להק מסוקים בחיל האוויר, קצין התותחנים הראשי תא"ל דויד סוויסה, תא"ל דוד ברקי, סגן מפקד פיקוד העומק, תא"ל (מיל') גל הירש, מפקדי צבאות היבשה של פולין ורומניה, קצין התותחנים הראשי של ארצות הברית, והחוקר בן למבת' ממכון ראנד בארה"ב, שכתב מחקר ייחודי על הפעלת חיל האוויר הישראלי בעזה ובלבנון.

***

צילום: coming up

לסיקור המלא של כנס האש

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית