Opinions

אפרים ענבר

אפרים ענבר's picture

אפרים ענבר הוא פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן וראש מרכז בגין-סאדאת (בס"א) למחקרים אסטרטגיים.,

אמריקה בעירבון מוגבל


 

 

האירועים האחרונים בעולם הערבי ממחישים את הכרסום הברור במעמדה של ארצות הברית באזור. יתירה מכך, הם הוכיחו שוב לשליטי המדינות הפרו-אמריקאיות, כי ברגע האמת לא ניתן לבטוח באמריקה.

 

בזמן שהמהומות התפשטו במזרח התיכון, העביר ממשל אובמה תגובות מבולבלות, סותרות ולא עקביות. בתחילה, הייתה הדרישה המהירה לגרש את מובראק, ואז באה תמיכה במשטר הצבאי. החיזוק שנתנו האמריקאים להפגנות כנגד מובראק, נתפס בבירות ערביות אחרות כבגידה בבעל ברית נאמן, בגידה שאינה משתמעת לשתי פנים. בהמשך, הגינוי האמריקאי לדיכוי האלים שבו נקט מועמר קדאפי, שליט לוב, כלפי בני עמו, היה איטי מאוד, והפעולות רופסות.

 

כך, בסיכומו של דבר, מה שמנהיגים במזרח התיכון רואים, זו נסיגה אמריקאית מעיראק ומאפגניסטן, ברית בין אויביה של אמריקה - איראן וסוריה, ונטישה של חברים וותיקים. כל זה מחזק את התפיסה הכללית של מדיניות חוץ אמריקאית חלשה ומבולבלת.

 

האופן שבו ארצות הברית נתפסת כיום רע לישראל - בעלת הברית, שגורלה קשור למעמד האמריקאי באזור. הכוחות הקיצוניים, המונהגים בידי איראן, הופכים חזקים יותר על חשבון המדינות הפרו-אמריקניות המתונות. ככל שמדינות אלה יחושו, שהן אינן יכולות לסמוך על תמיכתה של ארצות הברית, הן ירחיקו את עצמן מוושינגטון ומישראל.

 

יתר על כן, חשוב לזכור כי ההרתעה של ישראל אינה מבוססת רק על כוחה הצבאי, אלא גם על היתכנות של סיוע אמריקאי, במידת הצורך. לרוע המזל, לנשיא האמריקאי הנוכחי יש מוניטין דל בסיוע לחבריו, והוא אינו נתפס כקרוב במיוחד לממשל הישראלי.

 

אמריקה חלשה גם אינה מסייעת לקידום השלום במזרח התיכון. ארצות הברית פחות יעילה ביכולתה להשפיע על הצדדים לעשות את הוויתורים הקשים הדרושים בדרך לשלום, ולפצותם על הסיכונים שיידרשו לקחת. לכן, הסיכויים להגיע להסכם עם הפלסטינים, שהיו נמוכים ממילא, הפכו קלושים עוד יותר.

 

לנוכח חולשתה הנוכחית של ארצות הברית, ישראל צריכה להדגיש יותר את אי-התלות שלה בבת הברית, סוגיה אשר תמיד היוותה חלק מדוקטרינת הביטחון הלאומי שלה. בעבר, אי-התלות הובילה למיסוד תעשייה ביטחונית גדולה, שיכולה להפיק מערך שלם של כלי נשק, ולפתח יכולות גרעיניות (על פי פרסומים זרים). בשנים האחרונות, אי-התלות הפכה פחות ברורה. כעת, יש לתקן את המצב, לנוכח בעל ברית אמריקאי פחות מהימן. זה אומר הוצאה כספית גדולה יותר על צרכים צבאיים.

 

אנו יכולים להבחין בהתעקשות גדולה יותר בירושלים על "גבולות בני הגנה" - קווים טופוגרפיים המשפרים את היכולת להגן מפני התקפה. ישראל דוחה את הפירוש הערבי של "גבולות בני הגנה", הטוען כי כל גבול המוכר בידי המדינות הערביות הופך לבר הגנה, מכיוון שאינו שנוי במחלוקת. כאשר ארצות הברית פחות אקטיבית, המחיר של הפרת הסכם שלום שהושג דרך תיווך אמריקאי הולך ופוחת, ולכן גבול שיהיה מסוגל להדוף פלישה נעשה כורח ביטחוני גדול יותר. בשורה התחתונה, הירידה המורגשת של השפעת ארצות הברית במזרח התיכון, אזור בעל חשיבות גלובלית, מהווה חדשות רעות לעולם החופשי כולו וגם לישראל.

 


אפרים ענבר הוא פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן וראש מרכז בגין-סאדאת (בס"א) למחקרים אסטרטגיים.