תצפית ראשונית על המלחמה בתימן

סא"ל (מיל') בועז זלמנוביץ' עם כמה תובנות מהמתרחש בתימן - כמקרה בוחן למה שעלול לזלוג לזירות נוספות במזרח התיכון 

תצפית ראשונית על המלחמה בתימן

צילום: AP

ב-25 במרץ החלה קואליציה של מדינות ערב בהובלת סעודיה בהתקפות על המורדים החות'ים, כחלק ממבצע 'סערה נחרצת' (Decisive Storm). למלחמה בתימן משמעויות רבות אשר ינותחו  בהקשר יחסי העוצמה האזוריים, המדיניים ופנים-אסלאמיים. גם בתחום הצבאי המקצועי יהיה מה ללמוד על יכולתן של המשתתפות, שחלקן הן מדינות שלום-עם-ישראל: מצרים וירדן, והאחרות רחוקות מאתנו: מרוקו, בחריין, כווית, איחוד האמירויות, קטאר וסודן. מעיון ראשוני עולים שלושה נושאים לבחינה:

פיקוד משותף ומשולב רב-לאומי. ההיבט המדיני בעל חשיבות צבאית הוא שהמבצע איננו מובל על ידי ארה"ב, אלא על ידי סעודיה. לראשונה זה שני עשורים וחצי (מ-1991) ארה"ב איננה מובילה קואליציה או מעורבת באופן משמעותי (כדוגמת לוב 2011) במבצע צבאי גדול במזרח-התיכון. מעבר לעניין הפוליטי הבין-לאומי אותו נשאיר למומחים בתחום המדיני, יש משמעות אסטרטגית להובלת מפקדה רב-לאומית.  לסעודיה ולמדינות אחרות יש ניסיון בהשתתפות בקואליציות לוחמות ובכלל זה בלחימה הנוכחית כנגד דאעש, אך הובלת מפקדה רב-לאומית ורב-זרועית היא דבר שונה. חשוב יהיה ללמוד את היכולת הסעודית בתכנון, ניהול והובלת המפקדה המשותפת.

לחימה אווירית. המדינות המשתתפות מפעילות מטוסים תוצרת ארה"ב: F-15, F-16, F-18, וגם מסוקי קרב. עיקר המטוסים מגיעים מסעודיה, אבל גם ממדינות נוספות.  מרבית המדינות החברות בקואליציה הפעילו ומפעילות מטוסים במשימות התקפיות, אך הפעם כמעט ללא מעורבות ארה"ב. כמעט, משום,שארה"ב חילצה טייסים סעודים נוטשים ממפרץ עדן, והתחייבה לסייע בתדלוק אווירי, דבר שעדיין לא קרה. ניתן יהיה ללמוד מה הן יכולות התקיפה של המדינות המשתתפות, באילו מתארים  ומהי רמת היכולות הנלוות להפצצה, כדוגמת חילוץ טייסים נוטשים ותדלוק אווירי  ובעיקר, יכולות איסוף ומודיעין. בהקשר המודיעיני מעניין לראות האם מופעלים מל"טים ומטוסי ייעודיים. ידוע על מל"טים אמריקנים ומומחי מודיעין המסייעים לסעודים, אך לא ברור עדיין כיצד מיוצרות המטרות ומוכוונות התקיפות. ניתן יהיה ללמוד, אולי, גם על לוחמת אלקטרוניקה והפעלת מערכות קשר מוטסות. 

הפעלת כוחות ימיים. מצרים הצטרפה לברית והביאה לזירה ספינות קרב. מצרים רואה בדאגה את ההשתלטות האיראנית על מיצרי באב אל-מנדב. ההשלכות של מעשה זה הן מעבר למאבק הדת, ועל הדומיננטיות של מצרים במזרח-התיכון. ההגבלות והסכנות על תנועה ימית במפרץ עדן ובמעבר באב אל-מנדב מהווים פגיעה קשה בכלכלה המצרית, הן מסיטות את תנועת האניות מתעלת סואץ. הספינות המצריות ביחד עם כוחות ימיים סעודיים פועלים במרחב הימי של תימן. עד עתה דווח על הפצצה מהים על עמדות החות'ים, ועל חילוץ אזרחים מעדן (פעולה שנעשתה גם על ידי סין). הגם שאין צפי ללחימה ימית עם הכוחות החות'ים, ניתן יהיה ללמוד על הסיוע והתיאום בין כוחות אוויר וים, ואם תתבצע כניסה קרקעית – מהן יכולות הנחיתה והסיוע הימי.

ניתן להעריך ולקוות כי בישראל בוחנים זאת וגם מתבוננים בתחומים נוספים כגון לחימה קרקעית והפעלת כוחות מיוחדים.

***

בועז זלמנוביץ, סא"ל במילואים, מומחה לאסטרטגיה צבאית ותורות לחימה