אוניות רוסיות יבקרו בסוריה

על פי הערכות בישראל, הביקור הוא חלק מרצון מוסקבה לבסס לעצמה בסיס מודיעין אזורי בנמל טארטוס שבסוריה

אוניות רוסיות יבקרו בסוריה

ספינות של חיל הים הרוסי מפליגות בים השחור (צילום: AP)

ביקור שתי ספינות המלחמה הרוסיות בנמל טארטוס בסוריה השבוע מחזק את ההערכה כי תמיכתה של רוסיה בסוריה מול הרג האזרחים, נובעת מרצונה לשמור על השלטון של אסד שמאפשר למוסקבה לבסס את נוכחותה בנמל זה כמרכז מודיעין אזורי. הערכה זו פורסמה על ידי ישראל דיפנס בחודש אוקטובר האחרון ועתה היא מקבלת אישור סופי.

הביקור של שתי ספינות המלחמה אינו "הפגנת תמיכה" בשלטון של אסד אלא המשך להתעצמות הצבאית הרוסית בנמל הסורי. בישראל אומרים כי בכל ביקור של ספינות מלחמה רוסיות בנמל מגיע לשם ציוד ביון נוסף. נראה כי גם הספינות עצמן מצוידות במערכות איסוף מידע. התמיכה הבלתי מעורערת של מוסקבה בסוריה והווטו שהטילה רוסיה על סנקציות נוספות נגד משטר אסד נובעת בין היתר מתכניות רוסיות להקים מחדש מרכז מודיעני אזורי מרכזי בסוריה.

כבר לפני כשלוש שנים נפוצו ידיעות על כך שמשרד ההגנה הרוסי החליט להקים מחדש את בסיס הצי בסוריה שהיה פעיל בשנות המלחמה הקרה . השמועות החלו בעקבות דבריו של מפקד הצי הרוסי דאז האדמירל ולדימיר מסורין בעת ביקור בבסיס הצי הרוסי בנמל סבסטופול באוקראינה. "הנוכחות בים התיכון חשובה מאוד לצי שלנו בים השחור" אמר האדמירל ודבריו גררו גל של שמועות על תכנית מגובשת של רוסיה להקים מחדש בסיס צי פעיל בסוריה. גם מפקד הצי הרוסי כיום האדמירל ולדימיר ויסוצקי אמר כי בשנת 2012 יסתיים השלב הראשון בבנייה המחודשת של בסיס הצי הרוסי בנמל טארטוס.

מקורות בישראל אמרו אז ואומרים גם כיום כי התכנית קשורה כנראה למתיחות בין ארה"ב ורוסיה בעיקר בנושא התכנית האמריקנית להציב בארופה מערכות של טילים נגד טילים. הצי הששי האמריקני מקיים נוכחות קבועה בים התיכון ואילו הרוסים שולחים אליו ספינות שלהם רק על בסיס של מה שקרוי "תמרונים" או ביקורי ידידות במדינות שונות. מאז התפרקות ברה"מ מצוי הצי הרוסי במשבר אולם בשנתיים האחרונות יש מאמץ לשקם את ספינות המלחמה לסוגיהן וגם את צי הצוללות.

בישראל אומרים כי יתכן שהתכנית להקמת בסיס מחודש של הצי הרוסי בסוריה קשור גם להסכמים שנחתמו בין רוסיה וסוריה בשנה האחרונה בעיקר בתחום הרכש הצבאי. הסכמים אלה אמורים לשפר את יכולתו של צבא סוריה וחיל האויר שלה שבמשך שנים רבות לא זכו לשידרוג של ממש. הרוסים ידועים בהפעלה מסיבית של ספינות ביון ובישראל מעריכים כי בסיס מחודש בסוריה יקל עליהם לבצע פעולות ביון בישראל. בעיקר מדובר בביון אלקטרוני שמטרתו לעקוב אחר מערכות נשק חדישות וזרימת מידע בערוצים המשמשים את הצבא ומערכת הבטחון.