רוסיה בונה בסיס מודיעין בסוריה

בשנת 2012 אמור להסתיים השלב הראשון בבניית בסיס הצי הרוסי בנמל טארטוס שבסוריה. בישראל מעריכים כי מטרת הבנייה היא להקל על הרוסים לבצע פעולות ביון אלקטרוני בישראל ומעקב אחר מערכות נשק חדישות

רוסיה בונה בסיס מודיעין בסוריה

ספינות של חיל הים הרוסי מפליגות בים השחור (צילום: AP)

הצי הרוסי מקים בימים אלה מחדש בסיס פעיל בנמל טרטוס שבסוריה. מפקד הצי, האדמירל ולדימיר ויסוצקי אמר כי בשנת 2012 אמור להסתיים השלב הראשון בבנייה. בישראל מעריכים כי בניית בסיס מחודש בסוריה יקל על הרוסים לבצע פעולות ביון בישראל. מדובר בעיקר בביצוע פעולות ביון אלקטרוני, שמטרתו לעקוב אחר מערכות נשק חדישות וזרימת מידע בערוצים המשמשים את הצבא ומערכת הביטחון. לפני מספר חודשים אף טען גורם בטחוני בכיר כי "רוסיה פועלת כדי לשבש את העליונות האווירית שממנה נהנית ישראל בזירה הצפונית מאז תחילת שנות ה-80".

כבר לפני כשלוש שנים נפוצו ידיעות על כך שמשרד ההגנה הרוסי החליט להקים מחדש את בסיס הצי בסוריה שהיה פעיל בשנות המלחמה הקרה. השמועות החלו בעקבות דבריו של מפקד הצי הרוסי דאז האדמירל ולדימיר מסורין, בעת ביקור בבסיס הצי הרוסי בנמל סבסטופול באוקראינה. "הנוכחות בים התיכון חשובה מאוד לצי שלנו בים השחור", אמר האדמירל ודבריו גררו גל של שמועות על תכנית מגובשת של רוסיה להקים מחדש בסיס צי פעיל בסוריה.

מקורות בישראל אמרו אז ואומרים גם כיום כי התכנית קשורה כנראה גם למתיחות בין ארה"ב ורוסיה בעיקר בנושא התכנית האמריקנית להציב באירופה מערכות של טילים נגד טילים. הצי השישי האמריקני מקיים נוכחות קבועה בים התיכון ואילו הרוסים שולחים אליו ספינות שלהם רק על בסיס של מה שקרוי "תמרונים" או ביקורי ידידות במדינות שונות.

במערכת הביטחון הישראלית אומרים עוד כי ייתכן והקמת הבסיס קשורה גם להסכמים שנחתמו בין רוסיה וסוריה בשנה האחרונה בעיקר בתחום הרכש הצבאי. הסכמים אלה אמורים לשפר את יכולתו של צבא סוריה וחיל האוויר שלה - שבמשך שנים רבות לא זכו לשדרוג של ממש.

עסקאות נשק אלה גרמו למתיחות רבה בין הממשל הישראלי והרוסי – וראש הממשלה נתניהו ושר החוץ ליברמן ניסו במהלך ביקוריהם במוסקבה להניא את הרוסים מלמכור כלי נשק לסורים, במיוחד את מערכת ה- S-300. הלחץ ככל הנראה עבד, לפחות למראית עין, ולפני מספר חודשים הרוסים הודיעו על ביטול העסקה. עם זאת, בישראל נוטים להעריך כי עסקה כזאת אכן עדיין עומדת על הפרק.

על רקע התקדמות בניית בסיס הצי הרוסי בסוריה, לא ניתן להתעלם מהתמיכה הבלתי מעורערת של מוסקבה בדמשק, ולראייה הווטו שהטילה רוסיה במועצת הביטחון של האו"ם על סנקציות נוספות נגד משטר אסד.