חץ 3 - לקראת הניסוי הראשון

בקרוב צפוי ניסוי ראשון של טיל היירוט המהפכני

חץ 3 - לקראת הניסוי הראשון

צילום: התעשייה האווירית

מהנדסי הפיתוח של מערכת הטיל חץ 3, בתעשייה האווירית, יחד עם אנשי מינהלת חומה במשרד הביטחון, החלו להיערך לקראת הניסוי הראשון של הטיל חץ 3, שייערך בקרוב. יהיה זה צעד ראשון בדרך הארוכה לקראת פיתוח המערכת והגדרתה כמבצעית בשנת 2015.

מערכת חץ 3 היא יוזמה מקורית של אנשי מל"מ בתעשייה האווירית. לאחר הפיתוחים של חץ 2, אשר נערכו בשנים האחרונות וכללו בעיקר שיפורי תוכנה, הייתה תחושה כי לאור האיומים המתפתחים מצד איראן, יש צורך במחשבה תפיסתית חדשה לגבי יירוט הדור הבא של טילים בליסטיים. היות והטילים האירניים החדשים, משוגרים מטווח רחוק יחסית, הם מגיעים לגובה רב מעל האטמוספירה ומשם הם משלימים את נתיבם הבליסטי בצלילה מהירה מאד לעבד המטרה. המהירות הגבוהה מחייבת מערכת גילוי מרחבית, יכולת ביות זריזה, מדויקת וקטלנית של הטיל כדי להשמיד את ראש הנפץ של טיל המטרה.

אנשי הפיתוח והתכנון של מל"מ, בראשותו של אריה תורג'מן, מנהל מנהלת חץ במפעל, הבינו כי נדרשת כאן מחשבה חדשה לגבי השיטות לאיתור הטילים, ההתבייתות עליהם והשמדתם.

הצורך בהמשך הפיתוח של המערכת הישראלית המתקדמת יותר נבע בין היתר ממחיר הטילים האמריקניים- 10 מיליון דולר לעומת 2.5 מיליון דולר לטיל חץ 3, זמינותם ולוחות הזמנים המאוחרים לאספקתם. גורם נוסף ומהותי שעמד מאחורי העקשנות של אנשי משרד הביטחון והתעשייה האווירית היה כי על ישראל לשמור בידה את הטכנולוגיות הנדרשות לפיתוח הטילים והתוכנות שלהם, כדי שתוכל לעדכן אותם מול האיומים ולא תצטרך לבקש אישור מארצות הברית בכל פעם שתרצה לחטט בקרביה של המערכת האמריקנית.

בחינה של הגורמים השונים, עודדו את ראשי מנהלת חומה ומנהלי מל"מ להמליץ על פיתוח של טיל חדשני - חץ 3. פיתוח הטיל חץ 3 נחשף במאי 2009 . בכנס "ניוטק" לטכנולוגיות צבאיות, שנערך במאי 2010, מסרה ענבל קרייס, ראש הפרויקט, פרטים על המערכת החדשה. בין השאר היא ציינה כי לשלב השני של הטיל יש אפשרות לשנות את נתיב מעופו במהלך היירוט ואף לשנות את המטרה אליה הוא מתכוון.

מערכת חץ 3 אמורה להיות השכבה השלישית והעליונה של טילים נגד טילים במערך ההגנה הישראלית, האמורה לתת הגנה מרקטות פרימיטיביות בדמות הקאסם, דרך טילי הגראד, ועד לטילי סקאד למיניהם וטילי השיהאב 4 והסג'יל החדשים.

כך תהיה מערכת ההגנה הישראלית, שהיא היחידה מסוגה בעולם מורכבת ממערכת "כיפת ברזל" בנדבך הנמוך, מערכת "שרביט קסמים" בנדבך הבינוני, מערכת "חץ 2" בשכבה הגבוהה ומעליה "חץ 3" שיירט את הטילים מחוץ לאטמוספירה.

 


טיל "חץ 3" ומערכותיו

 

חץ 3 הוא טיל דו-שלבי, קטן במימדיו לעומת ה"חץ 2" ומצטיין בהודף משופר המאפשר לו לנסוק בתאוצה רבה ולשייט לעבר המטרה במהירות גבוהה.

אולם סודו הגדול של הטיל הוא ראש הביות וההשמדה שלו. במהלך הנסיקה הוא מקבל חיוויים של מערכת המכ"ם על המיקום הצפוי של המטרה בזמן הפגיעה. ראש הביות הוא למעשה טלסקופ רגיש, היכול לנוע בשלושה מישורים, ולקלוט גזרה מרחבית גדולה. עם גילוי המטרה הוא ננעל עליה ומפעיל חיישנים נוספים המכוונים אותו במדויק לפגיעה ישירה במטרה והשמדתה הקינטית. במקרה שטיל המטרה מומד יכול ראש החישה להתביית על מטרה חדשה ולהשמיד אותה.

/>
ליכולת זו יש חשיבות רבה כאשר מדובר בטילים בעלי ראש נפץ כימי, ביולוגי או אף אטומי. הפגיעה הקינטית הקטלנית מבטיחה כי ראש הנפץ של טיל המטרה יושמד כליל הרחק משטח ישראל. "אנו מדברים על הגנה הרמטית" אמר יואב תורג'מן, ראש מנהלת החץ במלמ. "אפילו אם החץ החדש יחמיץ את המטרה שלו, זה יקרה במרחק מספיק גדול מגבולות ישראל, כדי לאפשר ניסיון יירוט נוסף", ציין. ההבטחה שהייתה טמונה בתפיסת היירוט וההשמדה החדשה, הביאה את אנשי הפיתוח להחלטה להשמיט את ראש הקרב ולחסוך במשקל הטיל ומערכותיו.