רוצים פחות איראן בסוריה? "הקשרים הטובים עם האמריקאים והרוסים לא יזיקו להשגת המטרה", אומר האלוף יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל

"ישראל חייבת לצמצם עד כמה שאפשר את האיום האיראני והשאיפה שלהם להשיג הגמוניה אזורית ולשם כך יש מאמץ ניכר למנוע מהם יכולות והשפעה יחד עם גורמים אחרים. זהו עניין משמעותי ואנו לא יכולים לעשות זאת לבד", הוסיף האלוף גולן

קרדיט: יח"צ מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים

"מהזווית הביטחונית הצרופה, העובדה כי אין אחדות בעולם הפלשתינאי ויש נתק בין יהודה ושומרון לעזה הוא נכס ביטחוני משמעותי בכל הקשור למלחמה בטרור", כך אמר האלוף יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל, במהלך כנס של מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים (JISS) בו סקר האלוף גולן את העקרונות לתפיסת ההפעלה של צה"ל בזירות השונות ובניין הכוח לאור האתגרים.

הכנס נערך במרכז למורשת בגין בירושלים תחת הכותרת "האם צה"ל ערוך למלחמה הבאה?" בו  לקחו חלק אלופים במיל', חוקרי מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים ועוד.

בנוגע לאיומים בדרום התייחס האלוף גולן לטענות בנושא המכשול הקרקעי ואמר כי המכשול בהחלט היה נחוץ. "האם היה צריך מכשול? התשובה היא כן. ישראל יכולה לעמוד כלכלית בה מבחינת ההוצאות הכרוכות בבניה וכחלק מהמרכיב של הגנת הגבול ובמלחמה היבשתית. בנוסף, היינו חייבים להגיע לנקודת אפס מול התושבים בעוטף עזה ולומר להם שכרגע אין מנהרות ואין שום דרך אחרת לומר להם זאת".

בהקשר ליהודה ושומרון אמר כי "לצה"ל יש את התנאים לייצר הסדרה עתידית והדרג המדיני הוא שיחליט. המרכיב החשוב ביותר הוא לספק בטחון תחת האחריות מלאה שלנו וככל שנוכל לשתף פעולה עם הרשות הפלשתינאית הרי זה מבורך. בתחום הכלכלי והמסחרי יש לשמור על מינימום התערבות הכרחית מבלי ליצור מצוקה הומניטרית" 

בנוגע לאיראן, אמר כי "ישראל חייבת לצמצם עד כמה שאפשר את האיום האיראני והשאיפה שלהם להשיג הגמוניה אזורית ולשם כך יש מאמץ ניכר למנוע מהם יכולות והשפעה יחד עם גורמים אחרים. זהו עניין משמעותי ואנו לא יכולים לעשות זאת לבד אם רוצים להגיע למהלך אפקטיבי. הקשרים הטובים עם האמריקאים והרוסים לא יזיקו להשגת המטרה". האלוף גולן הזכיר לנוכחים כי כבר השמיע טענה זו בעבר בכנס בוושינגטון והדברים עוררו סערה תקשורתית אך הוא חוזר על דברים אלה גם היום..

האלוף גולן התייחס לא רק לאיומים אלא גם להזדמנויות האזוריות. "שיתוף הפעולה עם המדינות המתונות באזור, מצרים וירדן הוא נכס לא רגיל ויש לשמור על השותפות עימם באופן חשאי – זה אינטרס משותף".

כמו כן, ציין בהקשר זה את המעורבות הרוסית באזור ואמר כי "ברור שהרוסים באו להישאר – בוודאי באזור הסורי. בניגוד ליחסי ישראל עם הרוסים בעבר, צריך למצות את הימצאותם בצורה המיטבית. יש לשמור  שנוכחות זו לא מגבילה את צה"ל ולוודא שנוכחות זו מסייעת לביטחון ישראל".

האלוף במיל' יעקב עמידרור, עמית בכיר ע"ש רוסהנדלר, מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים, אמר כי "קשה לראות את צה"ל נלחם בשנים הקרובות בצבא קלאסי של מאות אלפי חיילים, טנקים, מטוסים – מלבד הצבא המצרי, אין צבא קלאסי במזה"ת. האיום הוא מצד ארגונים לא ממשלתיים – היברדיים שאמנם חלקים גדולים מהם פועלים כמו צבא וגם מפעיל נשק משוכלל של טילי נ"ט וטילים ארוכי טווח מאוד מדויקים אך בסופו של דבר אין להם עומק מדינתי. יש לכך משמעות ואני טוען כי אין צורך לאור זאת לשנות את מבנה הכוח של צבא ההגנה. יש להמשיך בצבא שמורכב מגדודים, אוגדות ומטה. צריך הכרעה יבשתית בצפון מול חיזבאללה. לישראל יש עורף חזק ומלא בתשתיות ויכולת למחוץ את הארגונים האסלאמיים – הגודל לעיתים כן קובע"

מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים הוא מכון מחקר חדש שנחנך לאחרונה ומציב תפיסה ביטחונית-שמרנית ובראשו עומדים צוות חוקרים אקדמיים בכירים ויוצאי מערכת הבטחון וצה"ל ששימשו בעמדות מפתח. בצוות המכון נמנים, בין היתר, פרופ' אפרים ענבר, מייסד מכון בס"א ומי שעמד בראשו במשך מעל 20 שנה וכיום משמש כנשיא המכון, האלוף במיל' יעקב עמידרור, לשעבר ראש המל"ל, ד"ר  אל"מ במיל' ערן לרמן, לשעבר סגן ראש המל"ל ועוד.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית