מטוסי F-35 בארה"ב מתאמנים להתמודד עם איומי הגנ"א חדישים וקטלניים תוצרת רוסיה וסין

טייסי מטוסי החמקן F-35 בחיל האוויר של ארה"ב  מתאמנים במטווחים פתוחים ובסימולטורים לביצוע גיחות לתקיפת מערכות הגנה אווירית חדישות מתוצרת רוסיה וסין, כדי להיות מוכנים לקדם פני איומי הגנ"א מתקדמים ומסוכנים שמפתחים בארצות אלו ואחרות

מטוסי F-35 בארה"ב מתאמנים להתמודד עם איומי הגנ"א חדישים וקטלניים תוצרת רוסיה וסין

צילום: לוקהיד מרטין

האימונים המיוחדים אמורים להעניק למטוסי F-35 יכולות להתמודד עם מערכי הגנה אווירית קיימים ועתידיים, מערכות של הדור הבא.  אנשי חיל האוויר אמרו ל-SCOUT WARRIOR כי טילי קרקע-אוויר המוכרים כיום מתוצרת רוסיה הם SA-10 ו-SA-20. אך בזירה מתחילים להופיע טילים מתקדמים יותר מתוצרת סין ומדינות נוספות באסיה, טילים דיגיטליים בעלי יכולת לשנות תדרים, טילים זריזים ומהירים. מערכות אלו מופעלות על ידי מעבדי מחשבים מהירים ובעלי כוח חישוב חזק והן מסוגלות לטפל בכמה איומים בו-מנית ולאתר מטוסים בטווחים גדולים. יש כבר מערכות הגנ"א המסוגלות לגלות מטוסים חמקניים.

המומחים האמריקניים מודים שמערכות הגנ"א הרוסיות S-300 ו-S-400 הן מהטובות בעולם, וברוסיה מפתחים עתה מערכת S-500 שתהיה מסוגלת להשמיד מטוס מחמקן מטווח של 125 מייל.גנרל ג'פרי הריגיאן, לשעבר ראש תכנית F-35 בחיל האוויר (וכיום מפקד כוחות האוויר במזה"ת) הסביר כי מטוסי F-35 בנויים על העיקרון של ארכיטקטורה פתוחה, כלומר ניתן להשתיל במטוס במהירות מערכות נשק חדישות, תוכנות וטכנולוגיות, בהתאם להתפתחות האיומים. "אחת הסיבות לכך שקנינו מטוסים אלו היא ההתפתחות המהירה של האיומים. המטוס הזה נותן לנו יכולת לחדור לשטח רווי-איומחים, לשאת לשם נשק וחימוש, להשמיד איומים וגם לשתף במודיעין את כל שותפי הפעולה". חיל האוויר משתמש במטווחים פתוחים שבהם מציבים לטייסי F-35 אתגרי התמודדות עם איומים עתידיים. עד 2018 תורכב תכנית אימונים מיוחדת למטוסי F-35 ו-F-22 שבסיסיהם בנוודה ובווירג'יניה. מדובר בפיתוח מערכות מכ"ם ול"א חדישות ותוכנות שיאפשרו להתמודד עם איומים חדשים.

חיל האוויר של ארה"ב מתכנן לרכוש 1,763 מטוסי F-35, ויתכן שהמספר יגיע ל-2,000. כיום מטוסים 82 מטוסים מבצעיים. מסבירים כי מטוסי F-35 שיוצאים כיום מפס היצור מצויידים בחבילת תוכנה F3. עד 2020 תהיה מוכנה חבילת תוכנה 4F. כמו כן מטוסי F-35 בלוק 4 יכללו מערכות נשק מתוצרת לקוחות – כמו למשל מערכות נשק מתוצרת בריטניה, טורקיה ומדינות נוספות באירופה. מטוסי בלוק 4 יוכלו להתמודד עם איומים חדישים' ויצוידו בסוגי חימוש חדשים, כמו פצצת SDB, שבה יש חיישני אינפרה-אדום והנחיית לייזר, המאפשרים לפצצה לעקוב אחר מטרה נעה ולהשמידה בכל מזג אוויר.

הדגמים הבאים של F-35 יצויידו בטילי אוויר-אוויר מדגם AIM-9X, שהם טילי אינפרה-אדום מחפשי-חום. וחידוש אחרון: המקלע של ה-F-35 – מקלע GATLING 25 מ"מ, הבנוי לירי מהיר מאוד – 3,300 קליעים בדקה, לדברי חברת ג'נרל דיינמיקס. המקלע מוסתר בתוף גוף המטוס כדי לא לפגוע בצורתו האווירודינמית-חמקנית, והוא מיועד לירי מהיר על מטירה קרובה. הטייס יפעיל את המקלע בעזרת מידע שיראה על המשקף (VISOR) הקבוע בקסדת טייס.