דלעת - מוצב אחד בלבנון, ביקורת ספר

מאת מתי פרידמן, הוצאת כנרת, זמורה-ביתן, 2017

הכתיבה הספרותית על מלחמת שלום הגליל (של"ג) ושהיית כוחות צה"ל בלבנון (יוני 1982-מאי 2000). דלה. על מלחמת לבנון הראשונה (של"ג) כתבו זאב שיף ואהוד יערי, אלוף יורם יאיר (יה יה), ולאחרונה אבירם ברקאי. על השהיה המבצעית של צה"ל בלבנון כתבו תא"ל משה (צ'יקו) תמיר, ורון לשם, שתאר בדיוק רב יחסית את השנתיים האחרונות במוצב בבופור בדרום רכס עלי טאהר.

מתי פרידמן, סופר ועיתונאי ישראלי-קנדי, פרסם לפני כשנה בארץ הולדתו ולאחרונה בעברית בישראל את סיפורו של "דלעת", מוצב צה"ל על תל דבשה שברכס עלי טאהר ממזרח לנבטיה, בו שירת כעולה חדש ולוחם ומפקד בפלוגת העורב של חטיבת הנח"ל בשנים 1999-1998. פרידמן עוסק בקורות המוצב בשש השנים האחרונות של היערכות צה"ל בלבנון (2000-1994), בעת שהיה יעד בולט לתקיפה על-ידי ארגון חיזבאללה (עם המוצבים בופור, עיישיה, ריחן, גלגלית, טייבה וכרכום) ומתמקד במספר אירועים קטלניים: תקיעת דגל חיזבאללה בסוללת המוצב, התקלות עיקול "בז" (כשכל 13 לוחמי כוח מארב נפגעו, נהרגו או נפצעו, מירי לוחם חיזבאללה לפני שנורה ונהרג, אסון המסוקים והיפגעות טנקים.

פרידמן מיטיב לתאר את ה"שגרה" של הקבוצה הקטנה ששירתה במוצבים החודרים בלבנון באמצעות סיפור חייו הצבאיים של סמ"ר אבי אפנר ז"ל מפלחה"ן נח"ל, שנפל באסון המסוקים, זיכרונותיו האישיים וראיונות עם לוחמים מפלוגות ההנדסה בחטיבות הנח"ל וגבעתי ועורב נח"ל. הפרק האחרון מוקדש להתרשמותו של פרידמן, בעל הדרכון הקנדי, מביקורו ברכס בשנת 2002 , כאשר התוודע למקום עליו היה המוצב בעבר. התוצאה של כל החוויות מגולמת בספר מרתק, שנקרא בנשימה עצורה. שבחים למחבר, למתרגמת עליזה רז-מלצר ולעורך, רמי רוטהולץ.

·         מאיר אמיתי, היסטוריון צבאי, מחבר חטיבת הנח"ל באסון המסוקים, 2011.

 

 

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית