רבותי, אפשר לחזור להיסטוריה

בימים אלה פותח ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון מידע רב על מלחמת ששת הימים במסגרת שנת היובל למלחמה זו. גופים רבים מציינים בשנה זו באירועים שונים את המשמעויות של המלחמה ותוצאותיה. זו הזדמנות להכיר מהו הארכיון הרשמי הזה וכיצד ניתן להיעזר בו. אפרים לפיד מזכיר בטורו השבועי

 

ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון הוקם ביולי 1948 במהלך מלחמת העצמאות בהחלטת ראש הממשלה ושר הביטחון דוד בן-גוריון, במטרה לרכז את התיעוד שנוצר ביחידות הצבא, שאך זה הוקם. ההנחייה הייתה "לרכז לא רק את החומר על צבא הגנה לישראל וקודמיו בארץ (הגנת הישובים היהודיים מימי יסוד פ"ת, השומר, הלגיון העברי, ההגנה לכל סעיפיה וכו')  אלא גם על תולדות ההגנה העצמית בכל תפוצות הגולה וכן השתתפות היהודים במלחמות שחרור לאומיות ובין-לאומיות וחלקם של היהודים בפיתוח האומנות והטכניקה הצבאית".

מאז הקמתו מועבר לארכיון תיעוד מכל סוג שהוא - תיקים, קלטות קול ווידאו, תצלומים, מפות, שרטוטים וכדומה - שנוצרו ביחידות צה"ל השונות. בארכיון מצוי חומר תיעודי אודות גופים וארגונים שפעלו לביטחון היישוב בטרם מדינה, ובהם - ה"הגנה", הפלמ"ח, האצ"ל והלח"י. ארכיון צה"ל הינו אחד המרכיבים החשובים ביותר בשמירת הזיכרון הקולקטיבי והמורשת התרבותית של החברה בישראל. הוא מרכז המידע הגדול ביותר במדינה לנושאי צבא וביטחון, כולל גם נושאי חינוך, הדרכה, רפואה, כלכלה ועוד.

לפי תקנות העיון ניתן להעמיד לעיון הציבור חומר מסווג בנושאי צבא וביטחון כעבור חמישים שנה. לפני העמדתם לעיון, עוברים התיקים תהליך של חשיפה על-פי קריטריונים שנקבעו. בקשות הציבור לחשיפת חומר שנוצר לפני פחות מחמישים שנה מצריכות מעמד של חוקר מורשה.

מתוך כ- 900,000 תיקים ענייניים מהשנים 1948 - 1961 , מעריכים בארכיון כי יש טעם לחשוף כ- 300,000 תיקים: תיקי המטה הכללי, האגפים השונים, לשכות אלופי הפיקודים, מפקדות חייל ראשיות וחילות האוויר והים ויחידות שלחמו במלחמת העצמאות. עד כה נפתחו לעיון הציבור כ- 40,000 תיקים, רובם מהשנים 1947 – 1961, כולל תיקים של לשכת הרמטכ"ל, לשכת ראש אג"ם, מחלקות אג"ם (מבצעים, תכנון והדרכה), לשכות מפקדי חילות הים והאוויר, יחידות משרד הביטחון, ופרסומי מודיעין. רשימות התיקים נמצאות במאגר הממוחשב של הארכיון. ניתן לאתר מידע בחתכים שונים על-פי שם היחידה, נושא, תאריכים ועוד. בקרוב מתוכנן להעלות לאתר האינטרנט את רשימות המצאי של כל התיקים שנפתחו לעיון הציבור.

אוסף הלוחם היהודי בצבאות העולם ובמחתרות הנמצא בארכיון מכיל אלפי מסמכים, תצלומים, רשימות, ספרים, קטעי עיתונות ועוד, המתעדים את תולדות היהודים בארץ ישראל ובתפוצות במאמציהם הביטחוניים. קורטוב מהפטריוטיזם שלהם, מהאופטימיות ומהיהדות שלא נשכחה, ניתן לחוש בתערוכת ה"שנות טובות" מאותה תקופה.

בהקשר למלחמת ששת הימים נפתחו, למשל, לעיון הציבור מסמכים על עדות הרמטכ''ל רב אלוף יצחק רבין , על לוחמה פסיכולוגית במלחמה, עדות אלוף פיקוד דרום, האלוף ישעיהו גביש, עדות אלוף פיקוד מרכז, האלוף עוזי נרקיס, עדות אלוף פיקוד צפון, האלוף דוד אלעזר, עדות מפקד ח''א האלוף מרדכי הוד, יומן המלחמה במצפ''ע (מוצב הפיקוד העליון) - תיעוד האירועים בכל החזיתות (סורית, מצרית וירדנית), כולל שחרור העיר העתיקה, דיון מטכ''ל מיוחד עם וועדת השרים לענייני ביטחון ב- 2.6.1967 ועוד. הארכיון שוכן בתל-השומר, ליד מחנה יעקב דורי.

בתמונה מאוסף הארכיון – חיילי צה"ל בסיום כיבוש הכותל במלחמת ששת הימים. במרכז – אלוף הפיקוד עוזי נרקיס.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית