מבצעי "שלל"

חיל הים, או מקורותיו, ביצעו במהלך השנים עשרות מבצעים למניעת חימוש גורמים עוינים. אפרים לפיד חזר למבצע שכזה שבוצע בשנת 1948

מבצעי "שלל"

(הצילום באדיבות מוזיאון חיל הים)

בשנים האחרונות אנו שומעים רבות על מבצעים לסיכול הגעת אמצעי לחימה לידי אויבי ישראל. במרץ 1948, מספר חודשים לפני הקמת המדינה, החל מבצע כזה בתפר המעבר מפלי"ם לחיל הים בעקבות ידיעות על הגעת משלוח של נשק קל ותחמושת מצ'כיה לסוריה בכיסוי של עמודי חשמל.

בעקבות מידע על הגעת עשרת אלפים רובים וששה מיליון כדורים מצ'כיה לביירות עבור הסורים תוכנן מבצע סיכול בפיקודו של שאול אביגור, שישב באתה עת בז'נבה כמרכז נושא הרכש הבטחוני למלחמה הצפויה. המטרה הראשונה היתה להפציץ מהאוויר את האנייה "לינו" נושאת המטען ולהטביעה. במקביל הוכנה תכנית חלופית לפעול בספינה חמושה עם צוות ישראלי אשר ישתלט על האנייה בלב ים ויעביר את הנשק לארץ.

הסיכום היה להריץ את שתי הפעולות. בסיורי אוויר ובסיור ימי של ספינת הדיג של פלי"ם "דרום אפריקה" (ש-29) בחופי יוגוסלביה אותרה האנייה "לינו" . היה זה מבצע "שלל-1". האיטלקים תודרכו כי האנייה מכילה נשק להשתלטות קומוניסטית, והיא נותבה לנמל בארי הגדול באיטליה. היתה כוונה לפוצץ אותה , אך רק בנסיון שלישי הצליחו שני לוחמי פלי"ם להטביעה ב-10 באפריל 1948 – מבצע "שלל-2".

כעבור ארבעה ימים פרסמה ממשלת סוריה כי הנשק היה שייך לה, נקנה באופן חוקי בצ'כיה ושלחה צוות בפיקודו של הקצין פואד מרדם ביי שישלה את המטען שהוטבע. צוללנים איטלקים סייעו לסורים לשלות את ארגזי הנשק והתחמושת מהמים, הנשק נוקה והוכשר לשימוש והתברר כי רק 15% ממנו אבד.

הקצין הסורי החליט להעביר את הנשק ביבשה לגנואה ומשם להעלותו על האנייה המצרית "ח'דיב אסמאעיל". כוחות המוסד הישראלי התכוונו לפגוע במטען בדרכו היבשתית באיטליה. בינתיים הסתבר כי האיטלקים לא מאשרים את העברת המטען ברחבי איטליה. הסורים חיפשו פתרון אחר להעברת הנשק שהיה חיוני מאד בעיניהם לקראת מלחמה צפויה עם היהודים בארץ ישראל. אנשי המוסד הציעו לסוכן אניות איטלקי סכום כסף רב והוא הסכים להעלות צוות ישראלי לאנייה שתיבחר להעביר את הנשק.

התכנית השתבשה עקב שינויים מבצעיים של הסורים להעברת הנשק. עתה גובשה דרך פעולה חדשה : לעלות על האנייה האיטלקית "ארג'ירו" בלב ים עם אנשי המוסד במדים של קציני ים שיציגו את עצמם כשליחים של הקצין ביי. שני כלי השיט היחידים של חיל הים הישראלי בראשית דרכו, אח"י "ווג'ווד" ואח"י "הגנה" שוגרו למשימה בלב הים התיכון.

ב-26 באוגוסט השתלטו שני לוחמי פלי"ם , שדה ובן-חורין, על צוות האנייה ,העבירו את הנשק והתחמושת לכלי השיט הישראליים, חילצו את הצוות האיטלקי ולאחר מכן הטביעו את האנייה. 8000 רובים ומאות אלפי כדורים נפרקו בחיפה בחשאיות ובמהירות ב-28 באוגוסט 1948 והועברו ללחימה של כוחותינו. כך הסתיים בהצלחה מבצע "שלל-3" שכונה גם "שודד". האיטלקים החלו בחיפושים אחר הספינה הנעדרת ועצרו איש המוסד.

במשא ומתן עם האיטלקים שוחרר האיש ויושבה התקרית המדינית עם איטליה, אשר סייעה באותן שנים לעלייה ולרכש הישראלי.

***
תא"ל (מיל') אפרים לפיד הוא איש תקשורת וחוקר היסטוריה של המודיעין באוניברסיטת בר-אילן. בעברו מילא שורה של תפקידים בכירים באגף המודיעין של צה"ל, היה דובר צה"ל, מפקד גלי צה"ל ודובר הסוכנות היהודית