שיח מודיעין

סמנכ"ל משרד החוץ וראש האגף למחקר מדיני בראיון ראשון על המשימות של המשרד והדיפלומטיה בעידן הפייסבוק

שיח מודיעין

"אנחנו מייצרים את התמונה הבינלאומית, מזהים את הנקודה בה משתנה הגישה בעולם", מספר בני דגן, ראש המרכז למחקר מדיני (ממ"ד) במשרד החוץ, על עבודת הצוות שלו. דגן, שבילה 30 שנה כדיפלומט מקצועי בארה"ב ובמצרים, כיהן בתפקידו האחרון כשגריר ישראל בשבדיה. בשנתיים האחרונות הוא עומד בראש ממ"ד - אגף המודיעין של משרד החוץ.

"הממ"ד הוא למעשה אגף המודיעין של משרד החוץ", מספר דגן. "אנו משמשים קמ"ן של השר, המנכ"ל והגורמים המקצועיים במשרד ל'מבצעים מדיניים'. בין היתר עסקנו בהכנסת חיזבאללה לרשימת הטרור או הסנקציות על איראן. הבנת עומק של המצב בסוריה. אנחנו הצבענו, בניגוד לגורמים אחרים בארץ, כי משטר אסד לא עומד ליפול כל-כך מהר. תפקידנו המרכזי הוא לנסח תובנות חדשות העולות מהחומר המודיעיני, שלאורן ניתן לפעול מדינית לטובת האינטרסים שלנו".

בהקשר של מבצע "צוק איתן", מה היתרון היחסי של משרד החוץ?

"אנחנו צריכים להביא לקבינט את משמעויות הזמן בו הולך להיסגר החלון המדיני. הצלחנו להשפיע על עמדת אירופה בקשר למבצע וגינוי חמאס באמצעות פעולה מודיעינית של משרד החוץ ומהלך דיפלומטי". מה החומר שאתם מקבלים מקהילת המודיעין? "לא הכול חומר גלוי. למשרד החוץ מגיע גם חומר סודי לפי הסכמים שנקבעו בין משרד החוץ לשאר הגופים בקהילה. אני מצר על כך שאנו עדיין לא מקבלים את כל החומרים שאנו אמורים לקבל, אבל המצב טוב מבעבר".

איך הקשר בין ממ"ד לדרג המדיני?

"אנשי הממ"ד נוכחים בדיוני מדיניות וכך שומעים ממקור ראשון את הפערים, את ההערות הנאמרות לעתים בצד הדיונים ולא רק בתוכם. אנחנו משרתים את הדרג המדיני. בדרך כלל פוליטיקאים לא רוצים להיחשף, אבל בדיון ארוך משהו נחשף, זה עוזר להבין טוב יותר. לעיתים נחשפת תפיסה שגויה של הדרג המדיני, ואז ניתן לתקן זאת בפורום אינטימי.

"ברור שאני לא צריך להתאים את עצמי למה שהדרג המדיני חותר. למודיעין יש עמדה משלו. הפתרון למתח הזה הוא לא לאתגר את הדרג המדיני בדיון רחב אלא בפורום יותר אינטימי, אם אתה קונה את האמינות שלך לאורך זמן זה מצליח".

מתקבל הרושם שהנוכחות של משרד החוץ בקהילת המודיעין מאוד רופפת?

"בהיבטים שונים, אישיים ומוסדיים היא התרחבה. יש השתתפות שלנו בקורסי חוקרים (זוטרים), ובקורסי בכירים (במגבלות היכולת לשלוח, בהיותנו גוף קטן). לצד זאת, יש שת"פ מול הקהילה, בדגש על חטיבת המחקר, בהקשר של מבצעים מדיניים".

שגריר שהיה איש מודיעין – יש לו תרומה מיוחדת?

"בוודאי, הגישה של אנשים אלה למידע, לחיפוש אקטיבי של מידע רלבנטי ולשימוש בו ככלי בדיפלומטיה, טבעית הרבה יותר. כשהם מנהלים מגעים דיפלומטיים הם ישר חושבים לא רק על העברת המסרים שלנו, אלא גם על הצורך לקבל מידע איכותי מבני השיח לצרכים שלנו".

האם יש עדיין דיפלומטיה חשאית?

"יש דיפלומטיה בלתי פורמלית, שבה אתה מנסה להשפיע על הצד השני, בצורה יותר אינטימית. בנוסף, מתקיימים באמצעות צד שלישי קשרים עם מדינות שאין איתן יחסים דיפלומטיים, כולל הבאת משלחות וקיום קשרים הדדיים".

כיצד מתנהלת דיפלומטיה בעידן הפייסבוק?
 
"כשהייתי שגריר ה'חברים' שלי היו מתכתבים איתי בפייסבוק, מגיבים למאמרים שכתבתי. התווך הציבורי מאד משמעותי, ניתן לקבל שם מידע רב, על אירועים שונים, דיונים בפרלמנט למשל, ולהשפיע דרכו על דעת הקהל המקומית".

אולי יעניין אותך גם