בקרוב: רחפנים במשטרת ישראל

בכנס Israel HLS 2014 חשפה המשטרה רחפן שאמור להיכנס לפעילות מבצעית בקרוב. לפי גורמים במשטרה, המכרז של הרחפנים נמצא לקראת סיום, ולאחריו תתחיל עבודה על גיבוש תפיסת ההפעלה שלהם

בקרוב: רחפנים במשטרת ישראל

הרחפן בביתן משטרת ישראל (צילום: עמי רוחקס דומבה)

כנס Israel HLS 2014 שהסתיים אתמול בתל אביב, חשף לראווה טכנולוגיות ישראליות בתחום ביטחון המולדת, או בעגה מקצועית - HLS. לצד ביתנים של תעשיות ביטחון גדולות, בהן אלביט מערכות, רפאל, תעשייה אווירית ותעש, אפשר היה למצוא בתערוכה גם עשרות חברות הזנק בתחומים רלוונטים.

תמהיל הקהל הפתיע לטובה. לצד מבקרים מישראל, אולם התערוכה היה גדוש במשלחות מחו"ל. במהלך הביקור אפשר היה לשמוע הרבה ספרדית ושפות אסייתיות שונות. את חלקן לא ממש הצלחתי לזהות. מידי פעם, הופיע באולם קצין מצבא זר זה או אחר. באתר של ערוץ i24 , נכתב כי לתערוכה הגיעו גם נציגים של צבאות של מדינות שאין להן קשרים דיפלומטיים עם ישראל כמו אינדונזיה ומלזיה. עוד נכתב באותה כתבה שהגיעו לתערוכה כ-35 ראשי משטרות מהעולם, ראשי סוכנויות ביון ושרים של ממשלות שונות מרחבי העולם.

אפרופו משטרות, לקראת סוף סקירת הביתנים הגעתי לביתן משטרת ישראל. ושם, על השולחן, עמד רחפן של חברת "פאנטום". לא בדקתי, אבל כנראה מדובר בדגם פאנטום-1 (הוא היחיד שמאושר על ידי רת"א) של חברת DJI. למה זה מפתיע? כי רשמית, משטרת ישראל לא עושה שימוש ברחפנים. זו התשובה שקיבלתי בחודש מאי האחרון מדוברות המשטרה: "משטרת ישראל אינה מפעילה כלי טיס זעירים במסגרת פעילות מבצעית", אם כבר לנקוט בציטוט מדויק של התשובה.

השאילתא שהופנתה למשטרה הגיעה בעקבות כתבה מצולמת ( הכתבה ) שהתפרסמה באתר 'יו-טיוב' ב24.5.2014 ובאתר .קנאביס.com. [עזבו את השם, תתרכזו בתיעוד המופיע בכתבה]. באותה כתבה מצולמת, נראה, לכאורה, צוות משטרתי מפעיל רחפן בפעילות מבצעית. שוב, המשטרה הכחישה. גם המשרד לביטחון פנים לא הגיב לאותה שאילתא. והנה פתאום, על שולחן בתערוכת HLS מופיע רחפן הפאנטום. אותו סוג מהכתבה המצולמת ההיא. צירוף מקרים?

גילוי נאות: אין לי התנגדות שהמשטרה תפעיל רחפנים. מדובר בכלי מבצעי עם יתרונות רבים. אבל אם היא מתכוונת לעשות זאת, שתגיד לציבור. בסופו של דבר, אף אחד לא רוצה שיבלשו אחריו עם רחפן ממשלתי מבלי שהוא יודע שיש כאלו דברים ומה מותר או אסור למשטרה לעשות איתו. בשביל זה יש את המשרד לביטחון פנים, הכנסת ואת רשות התעופה האזרחית שיקבעו את גבולות הגזרה - הבטיחותיים והמוסריים.

בביתן של המשטרה ידעו לומר שיצא מכרז לרחפנים ושהוא אמור להסתיים בימים הקרובים. כלומר, פותחים מעטפות ורואים איזו חברה זכתה. ניתן לשער שגם רחפנים של חברת פאנטום משתתפים במכרז, בגלל זה הוא הוצג בביתן. וגם בגלל שהוא בין הרחפנים המקצועיים הכי מוכרים בעולם.

אבל מי יכול להשתתף במכרז? כדי למכור למשטרה, הכלי צריך לעבור הסמכה של רת"א לטוס במרחב האזרחי. נכון להיום, בתחום הרחפנים, יש שלושה כלים להם העניקה רת"א אישור טיסה בארץ - אלו של החברות הישראליות סטדיקופטר (Steadicopter) ובליידוורקס (Bladeworx) , והרחפן של חברת פאנטום מסוג Phantom 1. את רשימת כלי הטיס המאושרים על ידי רת"א אפשר למצוא באתר הרשות .

בביתן של המשטרה ציינו שגם לאחר סיום המכרז, הדרך עוד ארוכה ליישום בשטח. "עדיין לא גיבשנו תפיסת הפעלה מבצעית", הסבירו בביתן. "קודם נרכוש כמה כלים, נעשה POC מסודר, ואז נגבש תפיסת הפעלה. נכון להיום אין אף משטרה בעולם שיש לה תו"ל מסודר להפעלת רחפנים".

מדוע המשטרה לא נעזרת בחיל האוויר לצורך גיבוש תפיסת הפעלה של רחפנים? "בצבא עוסקים בכלים גדולים יותר. אין בצבא רחפנים שטסים במרחב אזרחי, זו אופרה שונה", הסבירו בביתן המשטרה. יש היגיון בדברים אלו. בסופו של יום, צה"ל מפעיל כלים גדולים שטסים בגובה רב, ומיועדים למשימות צבאיות. ברחפנים הסיפור שונה. אלו כלים קטנים שאמורים לטוס מעל מרחב אזרחי, לעיתים מעל קהל גדול, ולכך נדרשת תורת הפעלה ייחודית.

אולי יעניין אותך גם