מערכת רב-קנית איראנית בעירק

תיעוד ראשון של מערכת MLRS איראנית בשירות עירק נגד ISIS. מדובר על מערכת בייצור איראני. אם מערכת כזו תגיע לחיזבאללה, מה תהיה המשמעות לצה"ל?

מערכת רב-קנית איראנית בעירק

מערכת ה- 20-HM האיראנית

תיעוד חדש מה-14 לחודש חושף כי ממשלת עירק עושה שימוש במערכת MLRS איראנית במלחמה נגד כוחות ISIS. כך על פי דיווח באתר uskowioniran. מדובר במערכת שיגור רקטות רב־קנית מתנייעת תוצרת חברת Shahid Bagheri, חטיבה של התעשייה האווירית של איראן. מדובר בחברה שאחראית גם ייצור טילים לא קונבנציונאליים עבור הממשל בטהרן, וגם על ייצור הרקטות שמגיעות לחמאס בעזה ופוגעות באזרחי ישראל, כמו ה-Fateh-110 וה-Fajr. החברה רוכשת חומרים, ואולי גם טכנולוגיה, מחברה סינית בשם China North Industries Corporation או בקיצור CPMIEC. ( לחץ כאן להעמקה אודות החברה ).

מערכת ה-MLRS שנצפתה בעירק 'הוזמנה' על ידי מפלגת הבאדר העירקית (Badr Organization), שהיא למעשה זרוע של איראן. הפרלמנט של עיראק הצביע ב-18 לחודש לתת למפלגת באדר את האחריות על משרד הפנים העירקי. משרד הפנים ממונה על פיקוח, שיטור וביקורת גבולות בעיראק. הוא כולל כמה סוכנויות הכוללות את המשטרה העיראקית, משטרת התנועה והאוטוסטרדות, יחידת התערבות (ERU), יחידת סילוק פצצות ומחלקת שמירת גבולות. בנוסף, הזרוע הצבאית של מפלגת באדר עוסקת בפעולות לחימה נגד ISIL בעיראק. היא גם זו שכנראה מתפעלת את ה-MLRS.

מערכת ה- 20-HM האיראנית כוללת ארבעה בנקים של עשרה צינורות רקטות בשני חלקים. היא מיישמת מערכת הרמה הידראולית, ופקדי ירי אלקטרוניים. מערכת ה- 20-HM מותקנת על משאית MAN 6x6 ואחת כזו תועדה בוידאו במסגרת פעילות של מפלגת באדר נגד דאעש בעירק.

המערכת עושה שימוש ברקטות לא מונחות בקוטר 122 מ"מ מסוג Arash מדגמים 1-2-3-4. טווחי הרקטות נעים בין 18-40 ק"מ. לפי הערכות שונות, חלק מהחימושים הם מסוג מצרר או דלק-אוויר ( מקור ). קיימת גם מערכת דומה עם 8 קנים לטווח של 21 ק"מ שמותקנת על טנדר, אותה מפתחת התעשייה הצבאית של איראן DIO .

[תמונות נוספות של מערכת ה- 20-HM אפשר לראות כאן .]

מבחינה צבאית מדובר על מערכת דומה לזו הקיימת בחיל התותחנים של צה"ל. בארץ למערכת קוראים "מנתץ" והיא מופעלת על ידי גדוד "רעם" של התותחנים. המערכת נחשבת לאחד הכלים הקטלניים ביותר בלוחמת היבשה בישראל והשימוש האחרון בה נעשה במסגרת מלחמת לבנון השניה נגד ארגון החיזבאללה ( מקור ). השימוש הראשון בעולם למערכת MLRS נעשה ב-1991 על ידי ארה"ב וב-1994 ה-MLRS הגיעה לישראל. היא מיוצרת על ידי חברת לוקהיד מרטין.

המערכת הישראלית כוללת 12 קנים, והיא פועלת לטווח של 42 ק"מ ( מקור ). לארה"ב יש רקטות מונחות גם לטווחים של 70 ק"מ ואף כאלו מסוג MGM-140B Block 1A שמגיעות לטווח של 300 ק"מ ( מקור ). לא ידוע אם צה"ל רכש/פיתח רקטות כאלו עבור ה-MLRS שברשותו.

נזכיר כי תעש חשפה לאחרונה רקטות מונחות לטווח של 250 ק"מ מתוצרתה שנורות ממערכת שנקראת LYNX, שהיא למעשה מערכת MLRS כחול-לבן. גם כאן מדובר על רקטות בקוטר 122 מ"מ ועד 300 מ"מ. מערכת ה-LYNX מורכבת משני בלוקים של 20 משגרים. לפי מקורות גלויים, מערכת ה-LYNX יכולה לשגר בנוסף לרקטות מונחות, גם טילי "דלילה" ו-"לורה" לטווח של 300 ק"מ ( מקור ).


[מערכת ה-LYNX של תעש בשירות צבא אזרבייג'ן. מקור: disput.az]

אין ספק כי הופעתה של מערכת MLRS איראנית בקרבת ישראל מעלה את השאלה האם ארגון החיזבאללה גם השיג מערכות כאלו, ואם לא, מה יהיה אם בעתיד טהרן תחליט לספק לו כאלו. רק השבוע ביקר שר הביטחון של לבנון בטהרן לצורך מו"מ על חימוש צבא לבנון (שזה בעצם חיזבאללה) נגד מלחמתו ב-ISIS.

צפו בסרטון של מערכת ה- 20-HM בעירק:

אולי יעניין אותך גם