האיום: טילים גרעיניים ניידים

האם קוריאה הצפונית פיתחה יכולת לשגר טילים גרעיניים ממשגרים ניידים? כך לפחות טוען אדמירל סמואל לוקליר, המפקד היוצא של פיקוד האוקיינוס ​​השקט בארה"ב. אם זה נכון, עבור ישראל מדובר באתגר לא פשוט. הן בהיבט המבצעי, והן בהיבט המדיני כיצד למנוע זליגה של הטכנולוגיה לאזור המזרח התיכון

האיום: טילים גרעיניים ניידים

משגר נייד של קוריאה הצפונית. מקור: freebeacon.com

צפון קוריאה התקדמה לכיוון פיתוח טילים ניידים גרעיניים, כך טוען אדמירל סמואל לוקליר, המפקד היוצא של פיקוד האוקיינוס ​​השקט, ארה"ב לאתר chosun.com. "בעיית אבטחה מסוימת זו נשארה בראש מעייניי, במיוחד כאשר אנו מסתכלים על הפוטנציאל. אתה יודע, חימוש של חומר גרעיני והיכולת לשים את הדברים האלה - על טילים ניידים בכביש", אמר לוקליר.

בהקשר הישראלי, אם דבריו של לוקליר נכונים, מדובר באתגר לא פשוט. אלו שחוו את מלחמת המפרץ הראשונה, זוכרים בטח עד כמה היה קשה לכוחות הקואולציה לחפש משגרי סקאד ניידים. אז, ההנחה הייתה שייתכן וחלקם טעונים בפצצה כימית או ביולוגית. אם נשליך זאת לימינו, חיפוש משאיות שיגור ברחבי צפון קוריאה או איראן, יכולה להיות משימה לא פשוטה למודיעין וחיל האוויר של צה"ל או ארה"ב.

נקודה נוספת קשורה לסחר בטכנולוגיה גרעינית וכזו של טילים. בימים אלו הולך ונרקם הסכם בין איראן למעצמות (5+1) שככל הנראה ישאיר את איראן עם יכולת העשרת אוראניום מסויימת. כלומר, היא תישאר מדינת סף גרעינית. בשפה פשוטה יותר - איראן תנסה לבנות פצצות גרעין מתחת לאף של הקהילה הבינלאומית. עוד נקודה - במסגרת המשא ומתן עם המעצמות לא עלה לדיון בכלל נושא תעשיית הטילאות של איראן. מי שיעשה אחד ועוד אחד יבין לאן הדברים הולכים. אם נוסיף לאיראן את קוריאה צפונית, נקבל ידע לפיתוח פצצת גרעין, טילים, משגרים ויכולת לבצע ניסויים כמעט ללא הפרעה בשטחה של קוריאה הצפונית. כמו גם, מוטיבציה לבזר את הידע לארצות אחרות בעולם.

חיפוש קצר בגוגל יגלה כי צפון קוריאה חשודה בכך שעזרה בעבר למדינות שונות בסביבת ישראל לפתח טכנולוגיה של משגרים ניידים, טילים ואולי גם ניסיונות של העברת ידע גרעיני. יש גם לא מעט סימנים לגבי שיתוף הפעולה קוריאה הצפונית - איראן. האחרונה גם ידועה בחימוש ארגוני טרור ומדינות שונות במזרח התיכון ביניהן סוריה, תימן ולאחרונה גם לבנון.

מכאן, שאם פיונגיאנג תצליח לפתח טילים גרעיניים ולשים אותם על משגרים ניידים, סביר להניח שהטכנולוגיה הזו תזלוג גם לארצות אחרות. לאיראן בסבירות גבוהה, ולאחרות כתלות בכסף שיש להן. נוסיף לזה את מצבו הרפואי המדרדר של נשיא קוריאה הצפונית (מקור) שיכול להוביל לטלטלה פוליטית שממנה אף אחד לא ידוע מה יצמח.

לפי הדיווח באתר, עד כה קוריאה הדרומית וארצות הברית אמרו כי קוריאה הצפונית לא עשתה הרבה התקדמות במזעור של פצצות הגרעין כדי לשים אותן על טילים. "באופן כללי, השלום והשגשוג נשמר באסיה פסיפיק", אמר לוקליר ביום חמישי האחרון בפגישה עם כתבים במשרד ההגנה האמריקני. "עכשיו, יש הרבה שינויים בסביבה. קוריאה הצפונית ממשיכה להיות מסוכנת ביותר, ואני לא רואה את סופו של המצב הנוכחי בנקודה זו".

נזכיר כי קוריאה הצפונית הייתה אחת מהלקוחות של רשת הסחר בטכנולוגיה גרעינית של הפקיסטני A.Q. Khan בתחילת שנות ה-2000. מסמכים שנחשפו מאותה רשת על ידי ארה"ב בשנת 2004 גילו כי הם כללו הוראות כיצד לייצר ראש נפץ גרעיני קטן אותו אפשר להרכיב על טיל (מקור).

דובר משרד הביטחון אמר שדבריו של לוקליר משקפים את הדאגה של ארה"ב מהאיום הגרעיני של קוריאה הצפונית. בהמשך הדיווח נאמר כי הצפון כבר פרס טילים או שהוא מפתח טילים בליסטיים שונים שיכולים בתאוריה לשאת ראשי נפץ גרעיניים. בהקשר ראשי הנפץ עצמם, ההנחה היא כי קוריאה הצפונית עדיין לא פיתחה יכולת להתקין אותם על טילים. יחד עם זאת, פיונגיאנג לאחרונה בדקה מגוון של טילים ורקטות שנורו מפלטפורמות ניידות.