מערכה וירטואלית

טכנולוגיות חדשות כמו SDN ו-NFV צפויות לחולל מהפיכה בשדה הקרב העתידי דרך שימוש בווירטואליזציה מלאה של הרשת ושל השירותים. המעבר לשימוש בחומרה סטנדרטית במקום התקנים ייעודיים, לא רק יוזיל את עלויות התקשוב, הוא יאפשר גם תגובה לאירועים בזמן אמת. הצצה לעתיד הרשת הצבאית

מערכה וירטואלית

photo by: innovarista.org

טכנולוגיית SDN– Software Defined Networking מאפשרת הפרדה מלאה או חלקית של מישור הבקרה ממישור הנתונים בכל הרכיבים האקטיביים הרלוונטיים ליצירת רשת מתקדמת. נזכיר כי מלבד ההבטחה הטמונה בטכנולוגיה זו להורדת עלויות הציוד בציר הזמן ויצירת רשתות יעילות, מאובטחות ומופשטות, הפוטנציאל האמיתי של טכנולוגיית SDN הוא היכולת לממש חזון טכנולוגי של אוטומציה מדויקת שתאפשר לאפליקציות שונות לבצע תכנות דינמי לרשת, באופן בו כל המשאבים הנדרשים להפעלת האפליקציה יהיו זמינים בכל שלב ובכל מקום בהם הם ידרשו.

פונקציות וירטואליות

טכנולוגיית NFV – Network Function Virtualization, לוקחת את החזון הטכנולוגי הזה צעד ענק קדימה. היא מאפשרת שימוש בחומרות מחשוב ותקשוב סטנדרטיות בשילוב שכבת אבסטרקציה ווירטואליזציה רוחבית לבנייה וייצוג של פונקציות תקשורת חיוניות בכל מקום בהם הן נדרשות ללא תלות בזמינות של חומרות ייעודיות ויקרות. מדובר בשינוי דרמתי של אבני הבניין המהווים את השלד לכל תשתית תקשורת אסטרטגית והזדמנות לייצר גמישות הנדסית ותפעולית בסדרי גודל.

כל רשת תקשורת מתקדמת, בין אם היא משמשת כתשתית למפעיל תקשורת לחבר מיליוני משתמשים נייחים וניידים אל שדרת האינטרנט, או בין אם היא מהווה את התווך לרשת ביטחונית מסועפת או כל רשת אחרת היא לרוב מבוססת על שלל אלמנטים ופונקציות רשתיות.

חלק מפונקציות אלו כגון רכיבי תמסורת, מיתוג, ניתוב וציוד גישה משמשות להקמת ההיררכיה הרשתית, וחלק מהפונקציות הרשתיות כגון רכיבי אבטחה רשתיים, מאיצי רשת, מערכות להפצת תכנים, מרכזיות אודיו וחוזי תורמות להעשרת "האינטליגנציה הרשתית" ולהפעלה, ייעול ואבטחה של יישומים תקשורתיים שונים.

המשותף לכלל הפונקציות הרשתיות הללו הוא התבססות על חומרות ייעודיות (Appliances) - יקרות מאוד לרכישה, תחזוקה והחלפה. חומרות ייעודיות אלו מחייבות תהליך השבחה מורכב ויקר שלרוב משאיר את הארגון ללא אפשרות לבצע שינויים והתאמות בזמן אמת בהלימה למגמות בשוק או בגזרה הרלוונטית.

טכנולוגיית NFV באה לפתור מורכבות זו על ידי החלפת המודל המוכר של שימוש בחומרות ייעודיות (Network Appliance) והחלפתם בפונקציות וירטואליות Virtual Appliance)) בתוכנה המיוצגות על גבי חומרת מחשוב סטנדרטית.

טכנולוגיות SDN ו-NFV למרות שמשלימות ביניהן לא נוצרו מאותו רציונל. ה-SDN היא טכנולוגיה שפותחה באוניברסיטת סטנפורד בארה"ב למטרת אוטומציה של יישומי תקשורת ארגונית מקומית ומהר מאוד התבססה והתמקדה בתחום הדור הבא של מרכזי המחשוב (Next Generation Datacenters) ומשם התרחבה לכלל תחומי התקשורת המודרנית.

ה-NFV פותחה לרשתות טלקום על ידי המשתמש הסופי. חברות טלקום מובילות בעולם פיתחו אותה כחלופה לריצה האין סופית אחרי שדרוגים יקרים של חומרות ייעודיות וחוסר היכולת להגיב בזמן מתאים לשינויי השוק.

אותן יכולות, חומרה סטנדרטית

אף אחת מהטכנולוגיות הללו לא פותחו מלכתחילה עבור יישומי תקשורת קריטיים ו/או ביטחוניים אך לשניהן פוטנציאל לבצע מהפיכה אמתית באופן שבו מערכי תקשורת אסטרטגיים מתוכננים ונבנים. ברשתות קריטיות בכלל ובזירה הצבאית בפרט, אנו נדרשים חדשות לבקרים לתת מענה ולבצע התאמות לתרחישים המתנהלים בזמן אמת. רשת תקשורת שניתן להתאים, לעצב ולשנות בזמן אמת תאפשר התמודדות עם תרחישים שונים, ולמעשה תוכל להפוך לכלי עוצמתי שובר שוויון באותה מערכה.

בעוד שטכנולוגית SDN מגלמת חדשנות מרהיבה, היא עדיין תלויה בזמינות החומרות במערך התקשורת. מה היה קורה אם אותו תרחיש היה מחייב שילוב של פונקציית רשת שלא קיימת באותה תת-רשת באותה נקודת זמן כדוגמת מאיץ רשתי, דוחס וידאו או נתב תוכן. שילוב טכנולוגיית NFV מאפשר ייצוג של פונקציות תקשורת שונות כישויות וירטואליות. באופן זה ניתן ליישם במודל של Virtual Appliance כל רכיב חסר ובלו"ז הנדרש.

ביישומי תקשורת ביטחוניים יש ל-NFV יתרון נוסף והוא היכולת לצמצם את גודל התשתיות הפיזיות ובכך לשפר אף יותר את יכולת התגובה הדינאמית. תחשבו על ארכיטקטורה של מערך הנפרס בצבאות שונים בעולם – היום הרבה מהפונקציות הרשתיות מיושמות כחומרות ייעודיות בקרונות תקשורת גדולים וכבדים. הרבה מחומרות אלו יוכלו בקרוב להתבסס על פונקציות וירטואליות – מרכזיות טלפוניית IP ווידאו כבר היום מיושמות על תשתית וירטואלית וכך גם מערכי אבטחה, ציוד חלוקת עומסים, בקרי תקשורת שונים ועוד. כל אלה ופונקציות נוספות ניתן יהיה ליישם על חומרת מחשוב סטנדרטית ואחודה שתופסת באופן משמעותי פחות מקום פיזי ובעלת תצרוכת אנרגיה וקירור נמוכים יותר.

הכותב הוא סמנכ"ל טכנולוגיות תים-נטקום