מערכת "מסר לאומי " - כישלון לאומי

מערכת ההתרעה מתחילה לפעול אך בלי לספק התרעה. תתמוך במספר מוגבל של טלפונים חכמים

מערכת "מסר לאומי " - כישלון לאומי

פיקוד העורף של צה"ל ,מתחיל להפעיל ביום חמישי בערב את מערכת "מסר לאומי" להודעה על אזעקות, אבל למרות ההשקעה האדירה במערכת היא לא תופעל בשלב זה כמערכת התרעה.

בצה"ל הודיעו כי במסגרת ההפעלה, אזרחים אשר מכשיריהם תומכים במערכת זו יקבלו הודעה לטלפון הנייד ובה הסבר על מרחב ההתגוננות האישי וזמני ההתרעה.

 
מכשירי הסמארטפון התומכים במערכת "מסר אישי" הם Samsung, Sony, Alcatel, HTC, LG, Nexus

כבר לפני כשלוש שנים  נחשף בישראל דיפנס כי הפרויקט נתקל בקשיים, בפרסום הבא:

התפתחות בלתי צפויה בפרויקט של פיקוד העורף להעברת מסרונים (הודעות SMS), שיתריעו על מתקפת טילים על העורף: מנכ"ל חברת פרטנר טען בפניה לשר הביטחון ולשר התקשורת כי המסרונים לא ייקלטו ברוב המוחלט של המכשירים. יתירה מכך, לטענתו, המערכת אף תגרום לשיבושים חמורים ברשת הסלולארית.

בעקבות הטענות, רשת אורנג' לא נכללה בניסוי ראשון להעברת ההודעות, שנערך ערב חג השבועות.

העימות בין מערכת הביטחון לחברת פרטנר החל על רקע הפרויקט "מסר לאומי", שיצא לדרך לפני כשנה. את הפרויקט מובילות עבור פיקוד העורף חברת אריקסון העולמית וחברת התוכנה הישראלית EVIGILO. פיקוד העורף השקיע במסגרת הפרויקט עשרות מיליוני שקלים לפיתוח תשתית שתתחבר לתאים הסלולאריים, כך שניתן יהיה להעביר הודעות SMS באופן ממוקד ישירות למכשירים סלואריים באזורים שלגביהם תהיה אינדיקציה על נפילת טילים (מערכות המכ"מ יודעות לחשוב את המקום המשוער של הנפילה ברמת דיוק של שכונה מסויימת בתוך עיר).

מערכת ההודעות פועלת בטכנלוגיה של Cell broadcast, שפותחה במקור כדי להעביר הודעות מסחריות לאנשים ששוהים באיזורים מסויימים, אך נאסרה לשימוש משום שההודעות מועברות ללא שליטת בעלי הטלפונים. עתה מתכוונים בפיקוד העורף להעביר הודעות על נפילת טילים לא רק בטקסט כתוב אלא גם ברטט ובצליל שיהיה ייחודי להודעה זו. ההתראות שישוגרו היישר לתוך מכשיר הטלפון אינן אמורות להחליף את צופרי האזעקה אלא להשלים אותם.

המערכת החדשה נחשבת שנויה במחלוקת במערכת ביטחון עצמה. בדיונים פנימיים הביעו גורמים צבאיים חשש, לפיו הודעות אשר יגיעו באיחור בשל עומס על המערכת, יגרמו ל"בלבול" בקרב אזרחים שלא יידעו האם מדובר בהתראה ישנה על נפילת טלים, שהייתה מלווה כבר באזעקה, או במתקפת טילים מחודשת.

למרות השאלות שהתעוררו, ערך פיקוד העורף ניסוי ראשון בהעברת הודעות יזומות באמצעות המערכת המיוחדת היישר למכשירי טלפון ניידים, שנשאו 250 חיילים באיזור אופקים ביום שני האחרון. הניסוי נערך רק עם מכשירים של החברות "סלקום" ו"פלאפון". ל-ישראל דיפנס נודע כי מנכ"ל חברת פרטנר, יעקב גלברד, העלה מבעוד מועד טענות קשות כנגד הניסוי וכנגד התנהלות הפרויקט.

במכתב נוקב ששלח גם לאלוף פיקוד העורף טען מנכ"ל פרטנר כי בדיקה שנערכה המעבדות החברה, העלתה כי ההודעות יכולות להיקלט רק בשלושה מתוך 48 דגמי טלפון הקיימים ברשת אורנג'. כל הדגמים הם של טלפונים מדור שני.

גלברד טען עוד כי הפעלת המערכת של פיקוד העורף, בניסויים או בחירום, עלולה לגרום לשיבושים קשים בקליטה של מנויי החברה. אחד המכשירים הנפוצים, סמסונג C-5130 , שאותו מחזיקים עשרות אלפי אנשים, אף שבק חיים ונוטרל מיד עם הפעלת מערכת ההודעות ועוד לפני שנשלחה באמצעותו הודעה כלשהי.

"פיקוד העורף רותם את העגלה לפני הסוסים", טען גלברד, ואמר כי בשל חשש כבד מפגיעה במנויים, אורנג' לא תוכל להשתתף בניסוי הראשון ובנסיויים הבאים שמתוכננים למערכת.

ראש מחלקת התקשוב של פיקוד העורף, סא"ל גיל הופמן, אמר ל-ישראל דיפנס, בתגובה לטענות פרטנר, כי "ידוע שמרבית המכשירים מדור 3 אינם תומכים כיום בשירות החדש. אנחנו פועלים מול כלל מפעילי הסלולאר כדי שהתושבים יעברו בהדרגה למכשירים שכן תומכים בשירות, או שיפעילו אפליקציות מתאימות למכשירים שלהם, במקביל אנחנו אף מפתחים אפליקציה חינמית שאותה יוכלו להוריד מחזיקי מכשירי "אייפון" מכל הרשתות. קצב החלפת המכשירים בישראל ממילא יכול להביא לכך שבתוך כשנתיים כמעט לכל התושבים יהיה מכשיר שתומך בשירות".

הופמן טוען עוד, כי המערכת מתחברת לתאים הסלולאריים תוך כדי כך שהיא עוקפת את הרשתות ולכן לא נוצר שום עומס בשליחת ההודעות. המערכת תוכל לשמש את הרשויות השונות כדי להעביר התראות על ארועים כמו רעידת אדמה או שריפות - ולא רק לצורך התראות על נפילת טילים.

לדברי הופמן, "אין עיכובים בפרויקט. הוא מתקדם בקצב יותר מהיר ממה שחשבנו, וניתן לפתור את הבעיה במכשירי ה'סמסונג' על ידי התאמת הגרסה שלהם. ציפינו שאורנג' יודיעו את זה למנויים המחזיקים במכשיר, אך זה לא קרה. אנחנו ממשיכים בפיתוח המערכת כולה. נערוך ניסוי נוסף ב-19 ביוני, ואנחנו מקווים שהפעם גם רשת 'אורנג'' תשתתף בו".

מפרטנר נמסר בתגובה: "פרטנר הודיעה מבעוד מועד לפיקוד העורף כי אינה משתתפת בניסוי משום שמרבית המכשירים אינם מקבלים את ההודעה וחלקם אף ניזוקים מכך. החברה תוסיף לפעול בשיתוף מלא עם פיקוד העורף, כפי שעשתה עד עתה, זאת תוך המשך הקפדה שאיכות המוצרים והשירותים הניתנים ללקוחותיה לא יפגעו."