״וכל העם רואים את הקולות״

יחידה 8200 עלתה לכותרות בימים האחרונים בעקבות מכתב סרבנים מאנשיה. מקומה של היחידה בביטחון ישראל שזור בהצלחות רבות. אפרים לפיד, מוותיקי היחידה, משתף ברסיסי קולות

״וכל העם רואים את הקולות״

ראשיתו של המודיעין הישראלי היתה מחוברת מאד למודיעין האנושי. הקשר ההדוק בין יהודים וערבים לאורך השנים עד קום המדינה הוליד יחסי שכנות , היכרות בין מתיישבים יהודים וערביי הסביבה, אך גם טרור של פרעות, שחייב את הישוב להפיק מודיעין טקטי בהתבסס על ערבים ששתפו פעולה.בתקופת המנדט היתה גם התחלה של מעקב אחר מידע שזרם במרכזיות טלפונים שונות ברחבי הארץ.

במלחמת העצמאות החלה התמודדות מסוג חדש : צבאות ערב שפלשו הפעילו מערכות קשר לשליטה על הכוחות. אז הוקמה היכולת הממוסדת יותר של המודיעין הישראלי - שפן = שרות פענות נסתרות, תחילתה של יחידת הסיגינט. במקומות שונים בארץ נפרסו יוצאי ה״גדעונים״, אנשי הקשר החשאי, אחרים בעלי רקע טכני וערביסטים תושבי הארץ ועולים חדשים מארצות ערב, אשר האזינו למידע טקטי ברשתות ערביות. בשנות ה-50 התבססה יחידת ההאזנה, שנקראה שמ-2 ואחר כך 515, על חיילים בשרות חובה וקבע יודעי ערבית ובעלי רקע טכני, ובצעה מעקב שיטתי על התקשורת בארצות ערב בתחומים הצבאיים והמדיניים.

תקלה מבצעית אירעה בדצמבר 1954, עת נתפסו חמישה חיילי גולני וצנחנים במשימת התחברות לקווי טלפון בגולן הסורי, חשפה אז גם את המימד של האזנה לקווים בנוסף להאזנה לרשתות אלחוטיות. לאחר ההפתעה המצרית בפברואר 1960 (״רותם״) נתנה עדיפות גבוהה למודיעין האלקטרוני במאמץ מרוכז למתן התרעה על כוונות האויב לתקיפת כוחותינו בעיקר מהאיום העיקרי אז - מצרים. פותחו ונבנו מערכות מבצעיות ואחרות , אשר ספקו מודיעין איכותי ממדרגה ראשונה. מודיעין זה נתן את ההתרעה על כניסת כוחות לסיני במאי 1967, והיה בסיס מצוין למבצעי חיל האוויר במלחמת ששת הימים. השיחה המפורסמת בין עבד א-נאצר, נשיא מצרים וחוסיין מלך ירדן ביום השני למלחמה , יורטה במקצועיות ע״י אלחוטני 515 ופורסמה לעולם הגדול, בניגוד להמלצת ראש אמ״ן, אלוף יריב, אשר העדיף את מסתרי המודיעין. בעקבות חשיפת היכולת הישראלית נסגרו אפשרויות האזנה רבות.

הפריסה של צה״ל במרחבי סיני, הגולן והחרמון ויהודה ושומרון פתחה אפשרויות חדשות ליכולות ההאזנה המודיעינית  המוכרת במונח הבינלאומי סיגינט ( Signal Intelligence ). בתקופה בין 1967 ו-1973 נדרשה המודיעין להתמודד עם אתגר מקצועי מ סוג שרק מעצמות ומדינות גדולות במערב הכירו אז - נוכחות צבאית סובייטית במצרים ובסוריה. ביחידה הוקמה יכולת מוצלחת גם בשפה הרוסית. השיא של אתגר זה היה ביולי 1970 - מודיעין איכותי אפשר לחיל האוויר להפיל חמישה מטוסי מיג-21 מתקדמים עם טייסים סובייטים במצרים. זה היה האקורד האחרון למלחמת ההתשה המדממת.

אוקטובר 1973 היה תקופה טראומטית למודיעין עקב הכשלון במתן התרעה למלחמת יום הכיפורים.ביחידת הסיגינט נאסף מידע התרעתי משמעותי, אך גם הוא לא הצליח להכריע את ההערכה המודיעינית כי לא צפויה מלחמה. יחיד ה 8200 מנחילה עד היום לחיילים בסדיר ובמילואים את לקחי כשלון יום כיפור. היחידה השתכללה מאד במהלך השנים בצד התפתחות התקשורת והטכנולוגיה בעולם בכלל והאתגרים של המזרח התיכון בפרט. איומי הטרור הפלסטיני, חזבאללה והגרעין האיראני הציבו רף גבוה מאד ליכולות המודיעין בכלל והסיגינט בפרט.

הלחימה בטרור חייבה שילוביות רבה עם שב״כ וכוחות צה״ל ביבשה, באוויר ובים. 8200 הינה כלי אופרטיבי וטקטי ללחימה חשובה במחבלים. עשרות אלפי החיילים ששרתו ומשרתים ביחידה 8200 לדורותיה תרמו ליכולת המרשימה של המודיעין הישראלי. רבים מבוגרי היחידה השתלבו במשק בהבאת הניסיון הטכנולוגי והמקצועי לתועלת אזרחית חשובה. דעות פוליטיות של חיילים אסור שישפיעו על התפקוד האיכותי של המודיעין, שהוא תנאי חיוני לביטחון המדינה.

אולי יעניין אותך גם