המאבק לא תם – גמלת גמלאי צה"ל

יו"ר "צוות" ארגון גמלאי צה"ל מבקש מהצמרת המדינית לפתור את בעיית השחיקה בגמלה של יוצאי הצבא. מאמר דעה מיוחד לישראל דיפנס

בקיץ האחרון הוצפה המדינה בהמוני העם. גל סוחף של המון כועס, מאוכזב שזמן רב לא ידע ימים של שקט וביטחון כלכלי, אשר החליט לקחת לידיו את האחריות על חייו. יש שיאמרו שהאנרגיות של הצעירים הללו ,שנקראו לא פעם במהלך המחאה "מפונקים", הן שמניעות את המהפכה החברתית הגדולה ביותר שידעה מדינת ישראל בעשורים האחרונים. היושבים במגדל השן מסרבים לרדת אל העם ולהקשיב.

גם אני שותף בעם הזה, שותף במהפכה הזו שהיא הכל חוץ מסקטוריאלית. חונכתי על ערכיה המוסריים והציוניים של הארץ הזו. שירתתי את מדינתי שנים רבות בצה"ל ובמוסדות המדינה. בשלוש השנים האחרונות אני מוביל את מאבקם של כ-34 אלף גמלאי צה"ל, ששירתו בכל מערכות ישראל ונתנו את הביטחון למדינה עשרות שנות שירות. מדובר במאבק עיקש ומתיש לעשיית צדק עם גמלאי צה"ל, שהגמלה שלהם נשחקה בצורה ניכרת (כ- 20% ) וזאת בניגוד מוחלט לחוק שירות קבע וגמלאות.

כבר אז קבע ראש הממשלה ושר הביטחון, דוד בן–גוריון, כי תחול הצמדה בין שכרם של גמלאי צה"ל לזה של משרתי הקבע הפעילים, בהתאם לדרגה ולתפקיד. החוק נחקק בשיא תקופת הצנע, מצביע על ערכם של הגמלאים בעיני החברה הישראלית ומבטיח את עתידם של אלה שנאלצים להתחיל את חייהם האזרחיים אחרי גיל 40.

אלא שהמציאות, 57 שנים אחרי, קצת פחות ורודה. במאי 2009 הגיעה מערכת הביטחון בתיאום עם "צוות" להסכמות עם האוצר לפיהן יקבלו גמלאי צה"ל, כל מה שקבלו גמלאי המדינה כבר לפני שנתיים רטרואקטיבית, ממחצית 2008. הסכמות אלה הן בתוקף על ידי כל הצדדים גם כיום, אבל אינן מבוצעות בפועל בשל מחלוקת באשר לעלות המימון. כך התכוונו לפתור את השחיקה המתמשכת של גמלת גמלאי צה"ל לעומת שכר הפעילים.

לאחר פניות חוזרות ונשנות לראשי המערכת הצהיר שר הביטחון אהוד ברק לאחרונה שהוא נושא באחריות הפיקודית והמוסרית למאבקם של גמלאי צה"ל. ברק הודה במכתב אלי לראשונה בכתובים כי שכר הגמלאים נשחק ביחס לעובדי המדינה. גם בפגישתו עם ועדת הכספים של הכנסת במשרד הביטחון בתל אביב בראשות יו"ר הועדה, ח"כ משה גפני, החליט ברק לפתוח בנושא השחיקה של גמלת גמלאי צה"ל, "הסובלים מפגיעה מתמשכת בתנאי הגמלה וזאת בניגוד להסדר שהושג ויושם עם כל עובדי המדינה".

שר הביטחון הוסיף ואמר, כי "כמי שהיה במשך עשרות שנים מפקדם של עשרות אלפי החיילים הללו שהם היום גמלאים, אני חש חובה פיקודית ומוסרית לפעול כדי לדאוג דאגה ממשית לרווחתם". השר ברק ציין כי בניגוד לדעה הרווחת, כ-70 אחוז מגמלאי צה"ל מקבלים קצבה מינימאלית אשר אינה מאפשרת קיום בכבוד ומכאן הדחיפות להגיע עמם לסיכום מהיר של הסוגיה. עוד אמר שר הביטחון ברק כי המשרתים בצה"ל אינם עובדי מדינה, אין להם את זכות ההתאגדות והשביתה והם אינם מיוצגים על ידי ההסתדרות.

השר ברק עוד ציין כי "מי שמייצג אותם הוא הרמטכ"ל ומשרד הביטחון, אך אסור כי הם יהפכו לבני ערובה בידי האוצר. הדבר מנוגד לכללי הצדק הטבעי, ולהוגנות של המדינה כלפי אלה ששירתו אותה בנאמנות לאורך עשרות שנים ובמשימות קשות. בנוסף, חובה על כולנו להפגין חמלה אנושית. יש להגיע לפתרון מיידי".

אסור שגמלאי צה"ל לא יקבלו את המגיע, בהתאם להסכמות, ויוחזקו כבני ערובה עד לסיכומים התקציביים. לא ייתכן ששר האוצר ושר הביטחון מגלגלים את האחריות כאילו, היה זה כדור מתגלגל ולא שעון חול שהולך ואוזל ועמו כבודנו כמשרתי צה"ל לדורותיו.

בניגוד למאבקים חברתיים רבים אחרים, חברינו זכו אומנם להתאגד ולמחות אך חסרים ביכולתם להפעיל לחץ משמעותי על מקבלי ההחלטות – אין בידינו "שלטר" לכבות, אין בידם שום שירות אותו הם יכולים להשבית. חברינו זועקים ומושפלים לראות כיצד מופקר עתידם הכלכלי, ללא בושה.

בדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת הסתמנה פריצת דרך ביוזמתו של יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, אשר קרא לסכם את הנושא תוך שלושה שבועות עם כל הנוגעים בדבר אצל סגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן.

ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון ברק ושר האוצר דר' שטייניץ נדרשים לסיים את הזלזול והקיפוח בבניה הטובים. בידם הסמכות והחובה לממש לאלתר את ההסכמות בנושא הגמלה. עליהם להחזיר לאנשינו את האמון במערכת הביטחון שכן שהדבר פוגע בהם וגם במוטיבציה של משרתי הקבע שרואים מה נעשה עתה לגמלאים וחוששים לעתידם. אין צורך בוועדות והסכמים נוספים.

לראשי המדינה יש יכולת לעמוד במילה שכבר נתנו ולסיים את "מסע האלונקות" המתיש הזה.

****

הכותב, אל"מ (מיל') דר' ברוך לוי, שירת עשרות שנים בצה"ל ופיקד בין היתר על הפנימייה הצבאית והגדנ"ע. לאחר שחרור, פיקד, בין היתר, על המשמר האזרחי במשטרה והיה ממייסדי המועצה הלאומית לשלום הילד. מכהן כיו"ר ארגון גימלאי צה"ל מאז שנת 2007

 

 

תמונות:

דר' ברוך לוי, יו"ר ארגון "צוות" (צילום: אתר צוות)

אולי יעניין אותך גם

An F-15C Eagle assigned to the 493rd Fighter Squadron takes off in support of exercise Point Blank 20-1 at Royal Air Force Lakenheath, England, Jan. 30, 2020. Point Blank is a bilateral exercise that enhances professional relationships and improves overall coordination with allies and partner militaries. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Mikayla Whiteley)

 

בית הנבחרים של ארה"ב אישר תקציב ההגנה לשנה הקרובה

אישור התקציב מאפשר לפנטגון להתחיל ברכש עשרות מערכות נשק חדשות