חשיפה: צילומים מאתר התקיפה בסוריה

צילומי לוויין באתר על יד לטקיה חושפים כי מטרת התקיפה לפני עשרה ימים, המיוחסת לישראל על פי פרסומים זרים, הייתה סוללות טילי נ"מ מתקדמים מסוג S-125

חשיפה: צילומים מאתר התקיפה בסוריה

צילומי לוויין שנעשו באתר על יד לטקיה שבסוריה, שלגביו נטען, בפרסומים זרים, כי היה יעד לתקיפה ישראלית לפני כעשרה ימים – מוכיחים כי יעד התקיפה היו משגרי טילי נ"מ מתקדמים מסוג S-125. המשגרים היו בתהליכי שדרוג שהפכו אותם לאיום גדול מבחינת חיל האוויר הישראלי.

צילומי הלוויין נעשו ביום התקיפה ממש, שעות ספורות בלבד לפני השמדת סוללות הטילים, והם נחשפו על ידי התחקירן רונן סולומון.

הצילום בוצע ביום התקיפה על ידי חברה המעניקה שירותי לוויין למערכת הביטחון האמריקאית, למרות שהיא מתמקדת בדרך כלל בצילומים בזירות אחרות במזרח התיכון בדגש על המלחמה באל קעידה. ייתכן כי הסיבה לכך שבוצע צילום שכיסה את האתר בדיוק בעיתוי הזה, נעוצה בהתראה שסיפקה ישראל לאמריקאים רגע לפני תקיפה. בכל מקרה, בצילום הלוויין ניתן לזהות כי במרכז איזור התקיפה שוכן בסיס הגנה אווירי, ובו פריסה של סוללת אס-125 מתוצרת רוסית.

לפי סולומון, ניתוח התמונות מעלה כי מדובר בסוללה שעברה שדרוג למערכת אס-125 מדור M2 או K2. מדובר בשדרוג ההופך את הסוללה למתניידת כמו גם שיפורים במערכות הנעילה והעסקת מטרות בו זמנית. בגרסתה החדשה יכולה המערכת המצויידת גם במערכות אופטיות להתמודד עם הפרעות לוחמה אלקטרונית, טילי שיוט, סוג מסויים של טילים בליסטיים ויירוטים של מטוסי קרב אמריקאיים מדגם אף-16.

התמונות מחזקות פרסומים בתקשורת העולמית מן השנה האחרונה, שהצביעו על כך שהרוסים שידרגו את מערכות הנ"מ המתקדמות ממילא, בפרויקט משותף עם הצבא הסורי. המגבלה העיקרית של הסוללה ביחס לסוללות האס-300 המתקדמות יותר היא בעיקר ביכולת הזיהוי והעסקה של מטרות בטווח הרחוק. המערכת בנוייה לטווחי יירוט של עד 40 ק"מ. בעבר מימשה רוסיה מספר חוזים לאספקת מערכות אס-300. כל החוזים בוצעו באמצעות שדרוג אתרי נ"מ של מערכות אס-75 או אס-125 ישנות, כך שייתכן כי הכוונה הייתה לשדרג גם את סוללות ה-S-125 באיזור לטקיה למערכות S-300.

בנוסף, חושף צילום הלוויין כי במרחק כמה מאות מטרים ממקום פריסת הסוללות שכנראה הושמדו, יש חצר של מבנה הנטוש בדרך כלל (לפי צילומים ישנים יותר של האיזור). החצר הפכה לחניון עבור מספר גוררי מטען כבד כדוגמת טילים. החניון מצוי בסמוך למחסני אמל"ח מהסוג שישראל הפציצה, לפי התטענות בתקשורת העולמית, בתקיפה במאי השנה בצפון דמשק. על סמך הצילומים והדיווחים מסוריה ניתן להעריך כעת כי יעד התקיפה באיזור לטקיה אכן היה בסיס ההגנה האווירית שבו מערכות נ"מ בתהליכי שדרוג, שסיכנו את חופש הפעולה האווירי של חיל האוויר הישראלי.

ישראל סירבה להגיב באופן רשמי לטענות כי תקפה באיזור לטקיה, ואולם גורמים אמריקאיים רשמיים אישרו כי ישראל אכן עומדת מאחורי התקיפה, בפרסומים שהופיעו בתקשורת האמריקאית. מבלי להתייחס לפרסומים על התקיפה עצמם, מאשרים גורמים ישראליים כי סוללות הנ"מ המתקדמות, כמו אלה שהיו באתר שהותקף ליד לטקיה, הן איום גדול לחופש הפעולה של חיל האוויר הישראלי. גורמים ישראליים טענו כי קיים חשש שסוריה תעביר את הסוללות המתקדמות גם לידי חיזבאללה בלבנון.

אולי יעניין אותך גם