חיבוק הדוב המצרי

בעוד אור הזרקורים מופנה לאיראן, בגבולה הדרומי של ישראל סיסי מחזיר את מצרים לימי הזוהר. מסע רכישות הנשק שמנהלת מצרים בתקופה האחרונה אמור להרים כמה גבות בירושלים, ולמרות זאת, התקשורת הישראלית ממעטת לעסוק בהיבט זה. למה? פרשנות

חיבוק הדוב המצרי

ובכן, נתחיל בכך שסיסי עושה עבודה טובה מול החמאס בעזה. גם גבול מצרים בהיבט של מסתננים והברחות נשק/סמים נרגע קצת. סיסי גם רוצה לטפל בארגוני הטרור בסיני. ישראל אפשרה לו להכניס כוחות צבא בגודל מספיק לבצע את המשימה. יחד עם זאת, היקף הכוחות המצרים בסיני לא ברור, וכך גם השאלה מה יקרה יום אחרי שלא יהיה טרור בסיני (הערכה: סיסי כנראה ידאג שיום זה לא יגיע). סיסי מבין שכוחות צבא בסיני הם רצועת ביטחון מול ישראל במקרה ומישהו בירושלים יפתח שאיפות טריטוריאליות. בעגה מקצועית קוראים לזה "עומק אסטרטגי".

ישראל מבחינתה מרוצה שיש בסיני "מבוגר אחראי" שדואג שהחמאס ודעאש לא ישתוללו מעל המותר. אבל הנוחות טומנת בחובה גם סיכונים. ההתעצמות הצבאית המצרית צריכה להדאיג. סיסי זרק בימים האחרונים הצעות להציב את הצבא המצרי בשטחי עזה ויו"ש כדי להחיל סדר במדינה הפלסטינית העתידית. עכשיו תדמיינו - חיילים מצרים בדרום ישראל ובחזית המזרחית. אלו שעוד זוכרים את נאצר, מקבלים עכשיו 'עור ברווז'. אבל אם נסתכל במראה, סיסי כנראה מתכנן יחד עם סעודיה משהו בסגנון. מעין 'פאן-ערביות' של המדינות הסוניות בראשות מצרים שתתמודד עם איראן.

חיזוק ההגנה והתקיפה האווירית

התיאבון של מצרים להשגת נשק "אינו יודע שובע" נכתב בעיתון "לה טריביון" הצרפתי. הכוונה של עורך העיתון הייתה לכמות עסקאות הנשק שקהיר הוציאה לפועל בזמן האחרון. נזכיר רק כי בסוף שנה שעברה סעודיה נתנה לסיסי צ'ק פתוח לקנות נשק, והרבה ממנו. סיסי כמובן לא הולך להחזיר לסעודיה עודף, והוא פועל נמרצות כדי לחזק את צבא מצרים לממדים שכדאי שמישהו בירושלים ישים לב אליהם.

אחת העסקאות האחרונות שנסגרה מול רוסיה לא מזמן הייתה סביב רכישה של סוללות ה-S300 שהיו מיועדות לסוריה ולא הגיעו בסוף לדמשק בגלל פריצתה של מלחמת האזרחים במדינה. היקף העסקה הוא בסביבות חצי מיליארדי דולרים. לפי האתר הרוסי, itar-tass, סיסי גם רוצה מרוסיה טייסת או שתיים של מיג 35, מטוס חמקן מתקדם. עסקה זו נמצאת בשלב זה באפלה, כנראה מחשש להתנגדות ישראלית נמרצת. אלו אמורים כנראה להיות מקבילים לטייסות האפ-35 שישראל רוכשת.

מרוסיה הוזמנו (באהבה) גם מטוסי מיג-29, מסוקי Mi 35 וסוגי תחמושת נוספים. כך על פי אתר weekly.ahram.org.eg. סך העסקאות עם רוסיה מגיעות לכ-3 מיליארדי דולרים. לסיסי, בתיאוריה, עומדת גם אפשרות לרכוש את ה-J31, החמקן הסיני, שעומד על המדף בבייג'ינג. לפי "לה טריביון", סיסי רוצה גם את עזרת צרפת לשדרג את מטוסי המיראג' 2000 והמיראג' 5 שיש לו. כנראה לפי המודל ההודי. המטרה היא לשפר את האוויוניקה, מערכות הל"א, מכ"מ משודרג (RDY3) וטילי MICA מבית MDBA. מדובר על עסקה בשווי של 1-2.5 מיליארדי אירו. בנוסף MDBA מציעה למצרים מערכות נגד טילים לטווח קצר ובינוני.

לפי אותו דיווח, מצרים הזמינה גם 12 מטוסי מטען מתאגיד Airbus. חיל האוויר המצרי מפעיל היום חמישה מטוסי C-295. לפי אתר militaryparitet, מצרים התעניינה גם במטוס הקרב הצרפתי Rafale. סיסי רוצה לקנות 24 מטוסים כאלו בסכום של 3.6 מיליארדי אירו.

לא כולל חימוש

אחרי האוויר, סיסי עובר לים. לפי העיתון, קהיר חתמה על חוזה לאספקת 4 קורבטות של חברת DCNS הצרפתית. הודעה של החברה בעניין תוכלו לראות בטוויטר. ההודעה שוגרה בציוץ במהלך תערוכת Euronaval2014 והיא מסגירה כי מדובר שעסקאות למכירה של 10 פריגטות. העיתון חושף כי מצרים קונה 4 וה-6 הנותרות הולכות למלזיה. היקף העסקה המצרית יהיה סביב מיליארד אירו (כ1.3 מיליארדי דולרים. מחיר כל קורבטה = 330 מליוני דולרים), לא כולל חימוש. המצרים שומרים את הזכות להזמנת המשך של עוד שתי פריגטות תחת אותם תנאים.

מדובר בפריגטות מסוג Gowind 2500, שלושה מהן ייוצרו על אדמת מצרים. DCNS כבר הזמינה ארבעה תותחים מהירים מסוג Oto Melara’s 76/62 לקורבטות המצריות, כך לפי אתר defenseindustrydaily. הקורבטה הראשונה תגיע לחיל הים המצרי ב-2017. לצורך ייצור עצמי, המספנה המצרית באלכסנדריה עוברת שיפוצים שהתחילו בחודש יולי האחרון בעזרתה של החברה הסינית China State Shipbuilding Corporation. השיפוץ עתיד להימשך 10 שנים.

עבור מצרים, מדובר בעסקת TOT שתהפוך את מצרים לייצואנית קורבטות. לפי מקורות מסויימים, הסינים משקיעים בפיתוח המספנה באלכסנדריה מתוך כוונה לשת"פ עתידי עם מצרים בייצור/תחזוקת ספינות קרב.

לפי פורום defence.pk הקורבטה המצרית תהיה באורך של 102 מטרים, עם שני מנועי 20 צילינדרים (10 Megawatt diesel engines) של חברת MTU ומנועים חשמליים לחתימת מכ"מ נמוכה. הספינה תצויד במערכת בקרה לחימה של SETIS, מכ"מ מסוג Smart S ומשטח נחיתה למסוק/מל"ט. חימוש הקורבטות עלול להגיע להיקף של מאות מליוני אירו בנוסף לעלות הספינות. לפי "לה טריביון", לצד תותחי Oto, החימוש צפוי לכלול טילי ים-אוויר VL-MICA של חברת MDBA וטילי ים-ים מדגם EXOCET MM40 שיעלו 400 מליוני אירו. עוד 200 מליון יושקעו בטורפדו מסוג MU90 של חברת EuroTorp.

בנוסף לקורבטות, מדווח "לה טריביון" סיסי רוצה עוד 2 צוללות בנוסף לשתיים שהוזמנו ב-2011. סך הכל סיסי רוצה ארבע צוללות חדשות. לפי דיווחים אחדים ברשת ישראל התנגדה למהלך. אבל, סיסי מסתכל צפונה, רואה את ישראל מתחמשת בצוללות דולפין (U-214), והוא לא רוצה להישאר מאחור. פרסום מאוחר יותר באתר thelocal.de, מאשר שהעסקה בין מצרים לגרמניה כנראה תצא לדרך. מדובר על עוד שתי צוללות מסוג U-209 ממספנה גרמנית בשם TKMS. היקף ההסכם יגיע ל-920 מליוני אירו. הצוללות החדשות יחומשו בטילי Harpoon Block II של חברת בואינג האמריקאית.