עוצמה באמצעות תוכנה

את הפיתוחים של יחידת אופק אפשר למצוא כמעט בכל מטוס קרב מיחידת בקרה אווירית ועד לרכיבי תוכנה שאחראים על הקשר של המטוס עם הלוחמים בקרקע

עוצמה באמצעות תוכנה

"את הפיתוחים של יחידת אופק אפשר למצוא כמעט בכל מטוס קרב מיחידת בקרה אווירית ועד לרכיבי תוכנה שאחראים על הקשר של המטוס עם הלוחמים בקרקע המטרה שלנו היא להכפיל את הכוח של חה"א דרך מערכות מידע", מסביר אל"מ א' מפקד יחידת אופק, יחידת התוכנה והמחשוב של חיל האוויר, הנחשבת ליחידת טכנולוגיה מבצעית.

"אנחנו מפתחים את רשתות המחשבים של חיל האוויר, מערכות מידע קרקעיות, ותוכנה לפלטפורמות מוטסות. זאת, בשילוב היכולות של התעשיות הביטחוניות". היחידה זכתה לאחרונה בפרס הרמטכ"ל ליחידות מצטיינות בתחום היחידות הטכנולוגיות לשנת 2013.

"אחת הסיבות בגינן קיבלה היחידה את הפרס נובעת מיכולת פיתוח מהיר מאוד, כאשר כל 3 חודשים מוסרים פיתוחים ללקוחות הקצה. בין הפיתוחים של היחידה אפשר למצוא רכיבי תוכנה ייעודיים למטוסי קרב ישראלים ופיתוח מערכת המספקת תמונה אווירית של המדינה ליחידות הבקרה האווירית.

"זו מערכת שמזהה כל מה שעף באוויר. מדובר בהיתוך מידע מהרבה סנסורים בקצב מהיר. לאחרונה עלתה לאוויר מערכת היתוך חדשה שעוסקת בגילוי לצורך התרעה", אומר אל"מ א' . "מדובר במערכת שמזהה בצורה מדויקת ומהירה ירי של טילים באמצעות רשת סנסורים מאד מהירה, והיא יודעת להוציא התרעה מדויקת למי שצריך וגם לטפל ביותר איומים במקביל". ערוץ נוסף בו משקיעה היחידה היא חיזוק השילוביות הבין זרועית.

"המערכות שלנו מעבירות יותר מידע על מטרות ואיומים לשאר הגופים בצה"ל. המטרה היא לחזק את הקשר אוויר – קרקע באמצעות קצבים גבוהים בזמן אמת", מסביר אל"מ א'.

תחום חדשני נוסף בו עוסקת היחידה הוא "ממשק משתמש טבעי" (NUI). מדובר על זיהוי תנועות גוף, הפעלות קוליות ומפות חום. "כל המידע שצריך כדי שיספיק מבט אחד לקבל מסקנה", אומר אל"מ א'. יחד עם זאת, מחשוב לביש עדיין לא נמצא בפוקוס של היחידה.

בכל הקשור למחשוב ענן ואוטומציה של תהליכים, יודעים ביחידה לייצר בדקות סביבה מלאה של מערכת ויודעים גם לדאוג לרציפות התפקודית של מערכות הזרוע. יש לציין כי לצד מגמת השיתוף עם הזרועות האחרות, קיימת בחיל האוויר רגישות יתר להעברת מידע וביטחון מידע בשל התפקיד האסטרטגי של הזרוע.

"אנחנו עוסקים היום בצה"ל רשתי מתוך מטרה לבנות שקיפות בכל הקשור למידע ונגישות למערכות שלנו. לצד זאת, חשוב שהזרוע תשמור על עצמאות תפעולית", אומר אל"מ א'. לשאלה האם צה"ל הולך לקראת איחוד של יחידות ה-IT ופיתוח התוכנה, מסביר אל"מ א' כי בשנים האחרונות עושים בצבא צעדים גדולים ליצירת שת"פ בין זרועי בין גופי התוכנה. "הובלנו בשנה האחרונה כנסים למסגרות צה"ליות בנושא אלגוריתמים מתקדמים, ג'אווה, דוט.נט וקוד פתוח. יש הרבה פורומים בנושאים אלו ויש גם פורום של מפקדי יחידות המחשוב בצה"ל שמתכנס אחת לתקופה כדי לחזק את השת"פ.

"כמו כן, רוב גופי התוכנה של צה"ל, כולל יחידת אופק, היחידות של אמ"ן ושל התקשוב יעברו למתחם החדש בבאר שבע. אין ספק כי הקירוב יהדק את השת"פ. עם זאת, עדיין יש חשיבות לקשר שבין גוף התוכנה לצרכן המבצעי. לכן, ייתכן ונראה בעתיד פדרציה של גופי תוכנה, מתוך רצון לשמר את החיבור בין הטכנולוגיה לכוח הלוחם".

בכל הקשור לתחום לימוד התוכנה בבתי הספר, מציין אל"מ א' כי עדיין קיים פער בין הדרישות המקצועיות של יחידות כמו אופק ואחרות לבין תכנית הלימודים בבתי הספר. "אנחנו נכנסים לבתי ספר ומסבירים את הצרכים של היחידה. יש בתי ספר שבאים ליחידה ויש שיח בנושאים טכנולוגיים. אנחנו גם משפיעים על תכניות במגמות תוכנה בבתי ספר באמצעות השתתפות בתהליך המתנהל בין צה"ל למשרד החינוך. כמו כן, היחידה תורמת את הניסיון שלה לעדכון התכנים בבית ספר למקצועות המחשב של צה"ל. אנו מאד גאים באנשים שלנו. הם נכס למדינה".