חשיבותה של תרבות השיח

לקראת יום הכיפורים: תא"ל (במיל') אפרים סגולי חושף את סיפורו האישי מהמלחמה ההיא ומסכם: "מלחמה היא עניין מורכב, מעבר ליכולתו של מפקד בכיר להכילה, מוכשר ככל שיהיה. לכן, הוא חייב להוביל תהליכי חשיבה בהם תינתן האפשרות להביע דעה אחרת על מנת לקבל את ההחלטה המיטבית"

חשיבותה של תרבות השיח

תא"ל (במיל') אפרים סגולי (קרדיט: סיון פרג)

בצהרי יום שישי, בחמישה באוקטובר, חזרנו מירח דבש לארץ. אביה של אשתי, ששירת גם הוא בחיל האוויר, חיכה לנו למרגלות המטוס בשדה התעופה לוד ובישר לנו שמלחמה עומדת לפרוץ למחרת, ביום כיפור. מיהרנו לביתנו בבסיס תל נוף, לבשתי סרבל טיסה וירדתי לטייסת על מנת לבצע טיסת רענון.

למחרת בבוקר פילחה סירנה את שמי הבסיס; הוזעקנו לטייסת. בשעה עשר בבוקר התכנסנו בחדר התדריכים ושם שמענו ממפקד הבסיס שחיל האוויר יתקוף את סוריה בשעות הקרובות. בשורות הראשונות ישבו הטייסים הבכירים, למודי הקרבות, ואילו אנחנו, הצעירים, איישנו את השורות האחוריות. חשנו התרגשות רבה והתרוממות רוח מהאפשרות שגם אנחנו ניקח חלק במלחמה ונזכה בתהילה.

המכה הראשונה של האויב

בשעה 13:55 נשמעה שוב הסירנה ובישרה על תחילת המלחמה, אך המכה הראשונה הונחתה על ידי האויב. כולם לקחו חלק במאמץ; אשתי נקראה לטייסת הפאנטום "האחת", שם שירתה כפקידת מבצעים במהלך מלחמת ההתשה. לוחמי טייסת זו חוו את מוראות המלחמה כבר מתחילתה. הטייסת שלי לא ספגה אבדות בתחילת המלחמה ולכן את השמועות על נפילות, אבדות ונעדרים, הדחקנו. העדפנו להישען על דברי הרמטכ"ל לפיהם אנו אמורים לשבור לסורים את העצמות" כבר בשעות הקרובות.

ההתפכחות האישית שלי אירעה מספר ימים לאחר מכן. עמדנו, קבוצה של טייסי מסוקים, ברחבת הכוננות בבסיס רפידים בסיני והמתנו להזנקה. לפתע ראינו רביעיית מטוסי קרב מתקרבת לבסיס בגובה נמוך, מושכת לגובה, מתהפכת וצוללת לכיוון הבסיס. רק כאשר הבחנו באשכול הפצצות משתחרר, הבנו שאנו מותקפים ומיהרנו לתפוס מחסה. לאחר ההפצצה עברו המטוסים המצרים ליעפי צליפה שאך הגבירו את אווירת הפאניקה שאחזה ברבים, שחוו מתקפה אווירית לראשונה בחייהם. רק אז הסכמתי להכיר בעובדה הכואבת שצה"ל הגדול והחזק וכן חיל האוויר הבלתי מנוצח, מתקשים לתפקד.

מיד לאחר מכן, השמועות על שמות נעדרים והרוגים הפכו לפנים, אותם ידעתי שלא אראה עוד. פגשתי את המלחמה. במלאת ארבעים שנה למלחמה החלטנו להקדיש את הכנס השנתי של מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל ללקחי אותה מלחמה. עשינו זאת מכיוון שחשנו שהמלחמה המורכבת והכואבת הזאת לא נלמדה כהלכה, ושחלק מלקחיה רלוונטיים ביותר גם כיום. בחרתי להציג כאן שני לקחים הנראים לי חשובים במיוחד.

הבנת ההקשר של המציאות

הלקח הראשון הוא הצורך הקריטי בהבנת ההקשר הייחודי של המציאות המתהווה. את ההקשר הייחודי ניתן להבין רק לאחר ניתוח מעמיק של המעטפת האסטרטגית הרחבה, של המערכת שלנו וזו של האויב. חיל האוויר הכין את עצמו להקשר אסטרטגי אחד - במידה וישראל תחוש שמלחמה קרבה, יורו קברניטיה לצה״ל להנחית מכה מקדימה על האויב - מהקשר אסטרטגי זה נגזרה תכנית אופרטיבית אחת - חיל האוויר יפתח את המערכה במאמץ מרוכז לתקיפת מערכת ההגנה האווירית של האויב על מנת להשיג עליונות אווירית, ולאחר השגת חופש הפעולה בשמים יעבור החיל לביצוע משימות נוספות כגון סיוע לכוחות הקרקע.

חיל האוויר התעלם מסימנים, ברורים למדי, לפיהם ההקשר האסטרטגי השתנה וישראל תיאלץ לספוג התקפה של האויב בטרם תגיב. ההפתעה שחש חיל האוויר, כאשר המציאות טפחה על פניו, גרמה לשיתוק מערכתי. בין מפקד חיל האוויר לבכירי מטהו נוצר נתק ובין המטה ליחידות השדה השתררה אווירה קשה של חוסר אמון. כתוצאה מכך פעל חיל האוויר באופן הססני, תזזיתי ואף חסר תכלית, ולכן ספג מספר גדול של אבדות בהשיגו הישגים מזעריים.

(לטענת שני קצינים, ששימשו בתפקידים הבכירים ביותר בתחום התכנון המבצעי במלחמה, והשתתפו בכנס שערכנו, ניתן היה לבצע את התכנית האופרטיבית שתוכננה גם כמהלך תגובתי, ולהשיג הישגים משמעותיים. אולם, בשל הנתק אפשרות זו לא נדונה).

מלחמה היא עניין מורכב

הלקח השני, אם כך, קשור לצורך החיוני לקיים שיח אסטרטגי ואופרטיבי לקראת ובמהלך מלחמה. מלחמה היא עניין מורכב, מעבר ליכולתו של מפקד בכיר, מוכשר ככל שיהיה, להבינה ולהכילה לבדו. המפקד הבכיר חייב להוביל תהליכי חשיבה בהם תינתן האפשרות להביע דעה אחרת, להציג חלופה שונה, על מנת לקבל את ההחלטה המיטבית. לכל בר דעת ברור שבמלחמה הבאה, היה ותפרוץ, נופתע במידה כזאת או אחרת. ניתן להקטין את עוצמת ההפתעה במידה ויושקע מאמץ בלימוד מקצועי וניתוח מערכתי רחב של מערכות העבר, שלנו ושל צבאות זרים.

מאמץ חשוב נוסף יש להשקיע בתרגילים והתנסויות בהם התכניות והרעיונות הקיימים מאותגרים ונבחנים. במהלך תהליכי למידה והתנסות אלה יש צורך להקפיד על תרבות שיח שתייצר את האווירה המתאימה שתעמוד למבחן בזמן אמת.

היכולת להתאושש מההפתעה תלויה בקיומה וטיפוחה של תרבות השיח. מהמלחמה הקשה ביום כיפור יש לקחים נוספים ועל צה"ל לוודא שאכן למד ויישם את כולם.

תא"ל (במיל') אפרים סגולי, ראש המרכז למחקר העימות הא-סימטרי במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל

אולי יעניין אותך גם