הרקולס במקום F-35

חיל האוויר הישראלי מתכוון לזרז הצטיידות במטוסי הרקולס חדשים לנוכח העיכוב בפרויקט מטוס הקרב העתידי

הרקולס במקום F-35

מטוס ההרקולס (צילום: לוקהיד מרטין)

העיכובים בהתקדמות פיתוח מטוס הקרב העתידי F-35 עשויים להביא לרכש של מטוסי תובלה חדישים לחיל האוויר הישראלי. כך עולה מדיונים אחרונים שנערכו בצה"ל.

מטוסי F-35 הראשונים, המיוצרים על ידי לוקהיד מרטין, היו אמורים לנחות בישראל בשנת 2015 ואולם בגלל עיכובים בפיתוח מערכות האוויוניקה של המטוס החמקן, מסתמן כי אספקתם תידחה לשנת 2017 ואולי אפילו לשנת 2018.

עסקת הרכש של מטוסי האף-35, אמורה הייתה להיות הגדולה ביותר בתכנית הרב שנתית החדשה של צה"ל – תכנית "חלמיש" לחומש שבין 2012 ל-2016.

העסקה נחתמה מול חיל האוויר האמריקאי, כעסקה בין ממשלות, כאשר ישראל הזמינה 20 מטוסי F-35 בעלות של 2.7 מיליארד דולר. העסקה הפכה את חיל האוויר ללקוח הראשון שיקבל את מטוסי הדור החמישי החמקניים.

מה שהופך את מטוס ה-F-35 לייחודי, ומעניק לו את התואר "דור חמישי", זו חתימת מכ"ם נמוכה המושגת בזכות שילוב חומרים מיוחד, והעובדה שהוא יכול לשאת את חימושו גם בגוף המטוס, ולא רק מתחת לכנף. ישראל הצטרפה לתוכנית ה-F-35 בשנת 2003, אחרי ששילמה 20 מיליון דולר, שאיפשרו לה להפוך לשותפה ביטחונית ולסקור את תוכניות המטוס, אך ללא הבעת דעה לגבי הפיתוח שלו או התצורה שלו. עובדה זו הובילה למספר שנים של מתיחות עם הממשל האמריקאי בנוגע לדרישות ישראל לשלב את הטכנולוגיה שלה במערכות המטוס, שכן מעמדה כ"משקיפה" בלבד לא היה אמור לאפשר לה זאת.

 הדרישות הישראליות התמקדו בהכנסת מערכות לוחמה אלקטרונית מתוצרת מקומית למטוס, וברצון לשמור על יכולות תחזוקה עצמאיות בישראל. בסופו של דבר, התביעות לא התקבלו, בגלל הצורך לעמוד בלוח הזמנים המתוכנן למטוס.

בינתיים, חלו העיכובים בפיתוח המטוס, ללא שם קשר לדרישות הישראליות. גורמים במערכת הביטחון אומרים כי עיכוב ההצטיידות במטוס תפנה בחומש הקרוב תקציבים שהיו "משוריינים" לטובת רכש מטוס החמקן, שישראל כבר התחילה לשלם עליו באופן מעשי (מכספי הסיוע האמריקאי).

לאור העיכוב, הוחלט באחרונה להסיט את כספי הסיוע לטובת רכש של "הקרנפים" – מטוסי התובל החדשים של חיל אוויר מדגם C-13OG – מטוסים המיוצרים על ידי לוקהיד מרטין גם כן, וצפויים להגיע לארץ בעוד פחות משנתיים. 

בנוסף, ישמשו הכספים שהתפנו להשלמת מתקני ההדרכה בבית הספר לטיסה ולרכישת מלאי חימוש מארצות הברית. הסכומים שהתפנו עשויים להסתכם בכחצי מיליארד דולר. בדיוני צה"ל על התכנית הרב שנתית החדשה, שייערכו בקרוב, עשויה לעלות דרישה להסיט חלק מן התקציבים מהתעצמות של זרוע האוויר גם לטובת התעצמות של היבשה.

 

אולי יעניין אותך גם