חרקים מגויסים

בארה"ב פועלים להשתמש בחרקים לצרכי ריגול, בישראל מפתחים רובוטים זעירים המחקים תנועת חרקים

המיזעור שובר שיאים גם בתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים. בתעשייה האווירית מנצלים את המזעור של מערכות שונות הנדרשות כדי לפתח כלים בלתי מאויישים זעירים, שיוכלו לבצע משימות הלקוחות כמו מסרט מדע בדיוני.

חלק מהפעילות הזו חסויה. המוצרים אמורים לשרת כוחות מיוחדים ובמשימות מיוחדות, אבל מדי פעם נודעים פרטים מהם ניתן ללמוד על המאמץ הכולל בתחום.

לא מכבר נודע כי התעשייה האווירית מפתחת מטוס זעיר ללא טייס (מזל"ט) שיטוס כאשר כנפיו חובטות באוויר כמו אלו של פרפרים או חרקים. ה"פרפר" שנמצא בתהליכי פיתוח נחשף בתקשורת פעמים ספורות. כפי שניתן לראות בתמונה למטה בה הרובוט המיוחד מוצג לחברי ועדת המדע של הכנסת.

ואולם, התעשיה האווירית אינה היחידה שמפתחת כלים זעירים, המחקים את צורת התנועה של חרקים. במקביל, יש מאמץ לעשות שימוש בחרקים אמיתיים לצרכי מודיעין.

בארצות הברית כבר פועלים להשתיל בתוך חרקים אמיתיים מערכות אלקטרוניות זעירות. הסוכנות לפיתוח מערכות מתקדמות של צבא ארצות הברית (דארפא) מפתחת חרקים שיבצעו משימות צבאיות.

הכוונה היא לשתול בחרקים חיים שתלים אלקטרוניים ומכניים זעירים, שיוכלו לאפשר שליטה בחרק לצורך משימות כמו ריגול או איתור חומרי נפץ. אות רדיו יפעיל את השתל וזה יכווין את החרק לנקודה אליה רוצים שהוא יגיע.

לצורך זיהוי חומר נפץ יתקינו בחרק חיישן מיקרוסקופי, ואילו לצרכי ריגול מצלמה זעירה או מיקרופון זעיר. "האלקטרוניקה והאופטיקה הגיעו לשיאים כאלה, שהן מסוגלות לספק חיישנים כאלה בכל גודל כמעט", אומר מומחה בתחום.

הכוונה של המדענים האמריקאיים היא לשתול את המערכות המיקרוסקופיות בשלב הגולם של חרק כמו פרפר. כך, יתפתח החרק לגודלו המלא, כאשר השתל כבר בגופו. מדעני דארפא מרכזים את מאמציהם בפרפרים, עשים ושפיריות העוברים גלגול מזחל לגולם ועד לחרק בוגר.

יש עדיין חילוקי דעות בין המדענים אם ניתן לבצע את ההכוונה הזו של חרקים לביצוע משימות צבאיות אבל הניסויים נמשכים.

אולי יעניין אותך גם